Černý kašel se v Česku dále šíří a epidemiologové bijí na poplach. Jedinou účinnou ochranou je očkování, které však chrání člověka jen po určitou dobu. Onemocnění může ohrozit i těhotné ženy a jejich nenarozené děti, gynekologové proto doporučují, aby se ženy nechaly očkovat ještě před porodem. Mohou tak ochránit sebe i dítě po dobu, než bude moci být samo očkováno.

O očkování proti černému kašli při plánování těhotenství a v jeho průběhu hovoří gynekolog  MUDr. Martin Hrehorčák z IVF centra Clayo Clinic. Jako expert na neplodnost a gynekologii se účastní kongresů po celém světě a přednáší zejména o vlastních výzkumech na poli reprodukční medicíny a onkogynekologie.

Pane doktore, černý kašel je v Česku doslova na pokraji epidemie. Epidemiologové už dokonce hovoří o počínající epidemii. Jaký dopad může mít toto onemocnění na těhotnou ženu?

Příznaky černého kašle u těhotných jsou stejné jako u kohokoliv jiného s tímto onemocněním. Jedná se o záchvaty dávivého kašle vysoké intenzity. Onemocnění navíc trvá velmi dlouho – v Číně mu říkají kašel sta dní. Pro nastávající maminku, která je už tak vzhledem k těhotenství častěji unavená, je tato nemoc velmi vyčerpávající. Namáhavé je i kašlání samo o sobě, už tak rozbolavělé svaly a úpony na břiše jsou totiž ještě víc namáhány.

Může nemoc nějak ohrozit nenarozené dítě?

Miminku v děloze matky žádné nebezpečí nehrozí. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se matka nakazí těsně před porodem. Pak může po porodu nemoc přenést na dítě. Novorozenci, kteří zatím nejsou očkovaní a nemají vyvinutý kašlací reflex, jsou nejohroženější skupinou. Černý kašel u nich může způsobit závažný zápal plic, který může skončit i smrtí. Nakazit se je přitom velmi jednoduché, černý kašel je vysoce infekční a šíří se kapénkami.

Proč je podle vás důležité, aby se těhotné ženy nechaly proti černému kašli očkovat?

Právě z důvodů uvedených výše. V těle matky se po očkování tvoří protilátky, které se krví dostávají k miminku v děloze a chrání jej v prvních dvou až třech měsících života, dokud nemůže být samo očkované.

Samostatná vakcína k dispozici není. Dostupná je kombinovaná vakcína, která obsahuje protilátky proti černému kašli, záškrtu a tetanu.

Jsou také součástí produkovaného mateřského mléka, takže je po narození dítě chráněné i díky kojení. Miminka narozená očkovaným matkám mají významně nižší riziko onemocnění, a pokud přesto onemocní, je průběh méně komplikovaný.  

Můžete popsat, kdy je nejvhodnější doba na toto očkování a na koho se obrátit?

Nejúčinnější je očkování ve třetím trimestru těhotenství, konkrétně mezi dvacátým osmým a třicátým šestým týdnem. Očkování v pozdějším týdnu těhotenství je také možné, ale přenos protilátek na novorozence není dostačující. Obrátit se je možné na obvodního lékaře, případně na specializované očkovací centrum. V České republice je dostupná kombinovaná vakcína, která dokáže před těžkým průběhem onemocnění spolehlivě chránit. Vakcína obsahuje protilátky proti černému kašli, záškrtu a tetanu. Očkování je tedy možné spojit i s prodloužením platnosti očkování proti tetanu. Vždy je ale dobré vše konzultovat také s ošetřujícím gynekologem.

To znamená, že samostatná vakcína na černý kašel neexistuje? Pouze tato trojkombinace?

Ano, samostatná vakcína k dispozici není. V současné době mohou být dokonce problémy s dodávkami trojvakcíny a k dispozici je vakcína s účinky proti čtyřem nemocem – kromě výše zmíněných ještě proti dětské obrně, kterou se přeočkovávají desetileté děti. I tou je ale možné se v těhotenství očkovat. Odstup od předchozího očkování proti tetanu by měl být nejméně jeden měsíc. Pokud je toto splněno, nevidím v očkování problém.

Těhotné ženy mají z očkování často obavy s ohledem na vedlejší účinky i ohrožení dítěte. Co vy si osobně myslíte o očkování v těhotenství?

Pokud jde o očkování neživými vakcínami v těhotenství, nevidím v něm nejmenší problém. Vakcíny jsou bezpečné, miminku v děloze určitě neublíží. Naopak přínosy spojené s očkováním jsou značné.

V těhotenství je poněkud omezené užití léků tlumících kašel – zdaleka ne všechny mohou lékaři gravidní ženě předepsat.

U živých vakcín (např. očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám) je situace jiná. Tam hrozí přenos infekce na plod a vakcinaci proto nelze doporučit.

Měly by možnost očkování těhotné vždy konzultovat nejprve se svým gynekologem?

Určitě ano. Každé těhotenství je specifické a jakýkoliv krok, týkající se zdraví nastávající maminky, je dobré s gynekologem zkonzultovat. Jednak proto, že gynekolog může rozptýlit její obavy a pochybnosti, jednak je vhodné, aby měl aktuální informace, které se týkají zdraví pacientky.

Co ženy, které plánují otěhotnět? Měly by se i ony raději nechat očkovat ještě před těhotenstvím? Nebo právě z důvodu protilátek na dítě je lepší počkat až v průběhu gravidity?

Početí je velmi nevyzpytatelné a je jen těžké predikovat, kdy se lidově řečeno zadaří. Doporučoval bych proto očkování ženám, které těhotenství teprve plánují. Černý kašel není nic příjemného a pokud je možnost se mu vyhnout, není z mého pohledu o čem pochybovat. V těhotenství je navíc poněkud omezené i užití léků tlumících kašel – zdaleka ne všechny mohou lékaři gravidní ženě předepsat. Pokud je tedy možné onemocnění předcházet, doporučuji tuto možnost využít.

Je možné nechat se naočkovat také v průběhu kojení? 

Určitě ano, kojení není kontraindikací pro očkování. Naopak přináší benefity i pro kojené dítě – protilátky z těla matky se totiž díky mateřskému mléku dostanou i k miminku.

Ještě prosím poraďte těhotným, které se očkovat nemohou nebo nechtějí - jak se proti této nemoci nejlépe chránit

Důsledná hygiena a omezení kontaktu s většími skupinami lidí. Nedoporučil bych návštěvy divadla, kina, cestování hromadnou dopravou.

Pro jinak zdravého dospělého není černý kašel smrtelný, jedná se zkrátka o velmi nepříjemné respirační onemocnění. Čerstvě narozená miminka jsou náchylnější a pro ně nemoc skutečně může mít fatální následky.

Ke zvážení je využití respirátoru, ale uvědomuji si, že zejména v pokročilém stádiu těhotenství už mnohdy ženám dochází dech i bez něj, takže je otázka, jak realistické toto doporučení je.

Může černý kašel způsobit v krajním případě i předčasný porod – například ve třetím trimestru? A jak je to pak s léky v těhotenství, konkrétně s antibiotiky?

Otázku předčasného porodu není možné tak jednoduše zobecnit. Záleží vždy na konkrétním těhotenství a celkovém zdravotním stavu nastávající maminky. Samotný kašel ale předčasný porod nevyvolá. 

Antibiotika je určitě možné užívat i v těhotenství. Důležité je, aby ošetřující lékař o těhotenství věděl a pro léčbu zvolil takovou medikaci, která na těhotenství nebude mít vliv.

Přestože nyní slýcháme o počínající epidemii černého kašle, měli by se lidé, a zejména těhotné ženy, opravdu tolik obávat? Je tato nemoc tak nebezpečná?

Ačkoliv je černý kašel velmi nepříjemné onemocnění, které se člověka drží opravdu dlouho, nemyslím si, že je důvod k přehnané panice. Pro jinak zdravého dospělého není černý kašel smrtelný, jedná se zkrátka o velmi nepříjemné respirační onemocnění. Čerstvě narozená miminka jsou náchylnější a pro ně nemoc skutečně může mít fatální následky. Těm ale dokážeme zabránit očkováním matky, případně důslednou izolací a hygienou.

Související…

Záškrt, tuberkulóza, dna, černý kašel: Domněle vymýcené nemoci opět na scéně
Kristýna Nedobitá

zdroj: Autorský článek