Na konci minulého tisíciletí se pral požadavek na to,  aby žena vařila hodně a skvěle, s tím, aby moderně využívala polotovary a s domácností se nepárala. Kuchyň byla v té době funkční a jediná a nezničitelná kuchyňská sestava Aroma výrazně levnější než nábytek v obýváku. Vrcholem kuchyňských pomocníků byl mixér Moulinex. Někteří muži, vytrénovaní matkami, pro které bylo vaření zdržováním, pak považovali za  božskou manu to, co muži vařivých matek za blaf. Chlapi v té době montovali, šroubovali, zkrátka – kutili.

 

Související…

VELKÝ HOLKY: Jak jsem se osobně rozvinula
Věra Kudynová

Nové tisíciletí přineslo  zvrat – vybavení kuchyně je nejdražší z celého domu. Většina domácností má desítky designových a drahých pomocníků a pomocníčků, bez kterých zprvu nelze být, ale zakrátko se už nepoužívají. Básně, Párala, Kunderu a světové autory v knihovně nahradily výpravné kuchařky.

Muž, kterého vymoženosti doby připravily o potěšení něco spravovat a dělat s tím drahoty, se brzy vzpamatoval. Je tu nová zábava – vaření! A pořád se vymýšlejí nové a drahé stroje! Trenažerem dovedností  se stalo grilování – je jasné, že úplně každý muž umí grilovat nejlépe a marinádu umí rovněž nejlepší. Od zahradního grilu byl už jen krůček do kuchyně s technickými nádherami.

Šikovná!

Muži všech věkových kategorií se rozvařili! Vyměňují si recepty a chlubí se svými vychytávkami. Když přijde návštěva, vaří a servírují sami, jsou nejlepší a očekávají  pochvalu. Ti, co se nechtějí zabývat hloupostmi, dovolí manželce, aby uvařila brambory, rýži nebo knedlíky a udělala salát. Ženám zbyla péče o zdravou výživu, ladění jídelníčku pro děti, příprava svačin a podobné nedůležité netvůrčí činnosti.

Trenažerem dovedností  se stalo grilování – je jasné, že úplně každý muž umí grilovat nejlépe!

Mezi muži však existují výjimky. „Tobě to skvěle myslí,“ ocenil mě konzument, kterého jsem pozvala na večeři, zářily mu oči a mlaskal. Zaskočilo mě to. Myšlení bylo vztaženo do nečekané souvislosti s pokrmem. Pochvalu „tobě to skvěle myslí“ bych očekávala u procesů, ve kterých jsou uplatněny životní i formální zkušenosti a vzdělání. U pokrmu, který je ohodnocen jako chutná kombinatorika bílkovin a dalších výživových kamenů esteticky provedených, bych čekala: „Mňam, to jsi výborně uvařila!“

Ale co chtít od chlapa, když nevaří!

foto: Shutterstock