Náš mozek je každý den bombardován nezměrným množstvím informací, proto je velmi těžké udržet plnou pozornost. Jenže právě jen při plném soustředění jsme schopni plně využít své talenty a potenciál. Lze se žití v přítomnosti naučit? A jak na ně navést naše děti? Na to v našem pravidelném seriálu odpovídali Jan Mühlfeit a Kateřina Novotná.

„Část našeho mozku zvaná amygdala se chová tak trochu jako opička, skáče z jedné věci na druhou. Dříve nám měla umožňovat přežití. Dnes říká, kdy můžeme selhat, a když se potřebujeme plně soustředit, odvádí naši pozornost buď do minulosti, nebo budoucnosti, kde jsou naše strachy, obavy, přání a podobně. Ale jen v přítomném okamžiku jsme schopni podávat ty nejlepší výkony, to je právě onen stav flow, kdy maximálně využíváme svůj talent a vypínáme opičku,“ vysvětluje Jan Mühlfeit.

„Schopnost plně se soustředit je ale možné trénovat, například meditací. A čím dříve bude dětem vysvětleno, jak ‚opička‘ v jejich hlavě funguje, tím rychleji budou schopny se s rozptýlením vyrovnat,“ říká Jan.

V dnešním videu se dozvíte i to, jak na nás i naše potomky působí multitasking, co je digitální hygiena a zda Kateřinu a Jana jejich práce odjakživa naplňovala.

Nezazněla ve videu odpověď na Vaši otázku? Další dotazy můžete směrovat na email redakce@flowee.cz.

foto: Alex Tran