1. Proslulá whisky

Živou vodu, skotskou whisky, by měl ochutnat každý, kdo si vybere zájezd do Skotska. Historie její výroby sahá až do 15. století. Dnes jsou palírny napříč celým Skotskem a ochutnat můžete i zvláštní sladové whisky s aroma rašelinového kouře či s medovým nádechem. V Edinburghu pak najdete muzeum whisky.

zdroj: radynacestu.cz


2. Skotská kuchyně

Hříchem by bylo neochutnat skotskou kuchyni, hlavní zdroj energie v chmurném počasí. Legendami jsou uzený losos, ústřice či fish & chips. Mezi nejoblíbenější jídlo ve Skotsku patří steak na houbové omáčce s vínem nebo pečený tetřev s chlebovou omáčkou. A téměř povinností je národní jídlo – haggis (směs vnitřností vařená v ovčím žaludku). 

zdroj: radynacestu.cz


3. Velkolepé hrady

Hrady, které už něco pamatují, jsou další nutnou zastávkou. Edinburský hrad, tyčící se na skále nad městem, ukrývá legendami opředený Kámen osudu i skotské korunovační klenoty. Za návštěvu stojí i palác Scone, kde byli korunováni skotští králové, hrad Stirling nebo Eilean Donan Castle, nejfotografovanější hrad Skotska.

zdroj: radynacestu.cz


4. Drsná i jemná příroda

Jezera, hory, bažiny, řeky, lesy… To vše má! Vzorkem je národní park Loch Lomond & Trossachs National Park, který nabízí turistům příjemné procházky kolem největšího jezera ve Skotsku. Nejvíc fotografů se však sjíždí do Glen Coe, údolí, které je obehnáno skalami, a na nejvyšší horu Velké Británie Ben Nevis. A chybu neuděláte ani návštěvou Loch Ness. Tajuplné jezero má až 300 metrů do hloubky a svou slávu získalo i díky typicky temné barvě, za kterou může právě jeho hloubka. 

zdroj: radynacestu.cz


5. Nejznámější festival

Je doménou města Edinburghu. Kulturní událost, na kterou se všichni těší, město doslova pohltí. Najít volné místo v restauraci či ubytování vyžaduje dávku trpělivosti. O to větší je pak požitek z toho, že jste tady. Zastoupena jsou všechna odvětví, od vizuálních projektů až po ty hudební. A chybět nesmí tklivé dudy, které tady znějí ze všech stran! Naopak budete-li chtít na chvíli davům uniknout, usedněte v kavárně Elephant House a dejte si něco dobrého tak, jako to dělávala J. K. Rowlingová, když právě tady psala první řádky knihy Harry Potter a kámen mudrců…

zdroj: radynacestu.cz


Související…

Co ve světě ještě zažít, než vám dojde dech
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Radynacestu.cz, zdroj: Radynacestu