Země vás okouzlí svou přírodou, posvátnými chrámy i legendárními místy – když se tam vydáte. Třeba v malé skupině s CK Radynacestu.cz, která dala dohromady seznam toho nejlepšího, co v Japonsku zažít. Připravte se na velké japonské dobrodružství!

Po slavném přechodu

Všudypřítomné reklamní bannery všech barev i tvarů září a křičí, že jste se ocitli ve světové metropoli. Tisíce lidí se houfně šinou po přechodech ikonické křižovatky ve čtvrti Shibuya. A to je právě to, co musíte zažít. Počkat si tam na zelenou taky. Být součástí davu a zároveň jít proti proudu, aniž byste se s někým srazili! Jako místní!

Tokio a jeho ikonická křižovatka. (zdroj: Rady na cestu)


Eskalátorem do oblak

Velkolepá podívaná na město z 39. patra věžáku Umeda Sky Building. Dvě věže propojené zahradou. Už jen výjezd na ni eskalátorem v tubusu je velký zážitek.

Vyhlídková observatoř ve čtvrti Kita v Ósace. (zdroj: Rady na cestu)

Ochutnat elixír dlouhověkosti

Japonská kuchyně je zdravá, proto Japonci žijí dlouho. Specialitou číslo jedna je pochopitelně suši. Tradiční pokrm je i palačinka okonomiyaki. Tu nejlepší ochutnáte v Ósace či Hirošimě. Japonsko má také proslulé hovězí maso Kobe. Nese název po malé nenápadné vísce, odkud se proslavilo v celém světě, a právě tam vám bude chutnat nejlíp. 

Suši je odvěkým symbolem národní japonské kuchyně. (zdroj: Rady na cestu)


Projít tisíc bran

Stezky tisícem hranatých bran zvaných torii. Vydejte se po jedné z nich až na posvátnou horu Inari, odměnou za výšlap vám bude mystická svatyně Fushimi Inari.

Hranatý tunel z bran torii v Kjótu. (zdroj: Rady na cestu)


Relaxovat v horkém prameni

Ve vulkanicky činném Japonsku vyvěrá nespočet termálních pramenů, kterým se tady říká onsen. Slouží jako lázně a mezi místními jsou velmi oblíbené. Typické je venkovní jezírko, z něhož stoupá pára. Dopřejte si dokonalou očistu těla i duše! Japonci si ji dopřávají denně, a když ne v lázních, tak aspoň doma ve vaně.

Japonské lázně neboli onsen. (zdroj: Rady na cestu)


Zahlédnout gejšu

Zapadlé uličky ve čtvrti Gyon v Kjótu lákají k prozkoumání. Po setmění je tady údajně šance potkat skutečnou gejšu, kterých už není moc. Budete mít štěstí?

Pravou gejšu možná potkáte v Kjótu. (zdroj: Rady na cestu)


Vyfotit to nejlíp

Pohled, který znáte z obrázků, ale na vlastní oči vás stejně uchvátí – typická brána torii v moři dechberoucí scenérii tvoří… A vy tak nějak víte, že vaše fotka bude ta nej! Při odlivu se dá z ostrova Mijadžima dojít k oranžovému symbolu Japonska suchou nohou. Tehdy se ujistíte, že brána skutečně nepluje v moři, jak se zdá.

Proslulá „plovoucí“ brána u svatého ostrova Mijadžima. (zdroj: Rady na cestu)


Zažít mír v Hirošimě

V hirošimském muzeu spatříte stíny lidí, kteří zemřeli při výbuchu atomové bomby. Je to 77 let, město žije v míru, jen muzeum nese svědectví hrůz dalším generacím.

Hirošimský památník míru. (zdroj: Rady na cestu)


Příští stanice pátá

Posvátná hora Fudži je symbolem Japonska a jde o spící sopku, jejíž poslední zaznamenaná erupce se datuje do roku 1707. Má několik záchytných stanic v různých výškových úrovních, a ta nejvyšší, kam se dá dojet, je pátá. Nachází se v polovině hory, jsou tu obchody i restaurace a je z ní nádherný výhled do daleka.

Posvátná hora Fudži, jeden ze symbolů Japonska. (zdroj: Rady na cestu)


Čajový obřad

Zažijte tradiční japonský rituál! Jde o dlouhý čajový obřad, kdy čajový mistr v kimonu rituálně připraví zelený čaj, a ten v lůně přírody servíruje malé skupině hostů.

Příprava čaje je v Japonsku obřadem téměř náboženským. (zdroj: Rady na cestu)


Poznat, co je krásné

To úplně nejposvátnější místo v Japonsku zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Prý kdo neviděl Nikkó, neví, co je krásné. Jde o chrámový komplex, a tím nejkrásnějším v něm je zlatem zdobená svatyně Nikkó Toshogu. Podle legendy Nikkó založil buddhistický mnich Šódó, když doputoval na posvátnou horu Nantai. 

Zlatem zdobená svatyně Nikkó Toshogu v poutním místě Nikkó. (zdroj: Rady na cestu)


Svištět šinkanzenem

Jde o rychlovlak jedoucí 320 km/hod. a je vždy na minutu přesný. Je tak komfortní, že nevidět z oken rychle se měnící výhled do krajiny, ani nepoznáte, že jste na cestě.

Rychlostní japonský vlak se nazývá šinkanzen. (zdroj: Rady na cestu)


Přejít starobylý most

Mnich Šódó svou svatou pouť na horu Nantai málem nedokončil – před cílem ho překvapila řeka Daija, kterou mu pomohli zdolat dva obrovští hadi, když se po jeho modlitbách zjevili z vody. Na druhý břeh ho přenesli na svých hřbetech a zbyl po nich jen červený most. Podobný zážitek vás tam asi nečeká, ale ten starobylý most ano!

Ikonický most Šinkjó. (zdroj: Rady na cestu)


Uklonit se štěstí

Posvátní jelínci šika nosí podle pověsti štěstí. Jsou tady všude, milují společnost a údajně se zdraví uctivým úklonem, stejně jako to dělají Japonci. Pozdravte je!

Nara, park s posly bohů, za něž jsou považováni všudypřítomní jelínci. (zdroj: Rady na cestu)


Chcete-li tohle všechno zažít na vlastní kůži, oči i jazyk, připojte se ke skupině cestovatelů, kteří s CK Radynacestu.cz vyráží poznat To nejlepší z Japonska už letos na podzim. Rezervujte si místo a užijte si své velké japonské dobrodružství!

Dokážete velké věci – poznávejte svět, poznávejte sebe.

Související…

Poznávejte svět i sebe: 7 důvodů, proč pravidelně balit kufry a cestovat
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Rady na cestu, Shutterstock, zdroj: Rady na cestu