Ten natěšený pocit z toho, že je člověk svobodný a vydává se „lovit“ někoho nového, zná asi každý. Je to rituál, který začíná hledáním perfektního oblečení na první rande, a když vše jde, jak má, končí nalezením dokonalého partnera. Proces seznamování se může být nesmírně obohacující zkušenost. Je však třeba vzít v úvahu zásadní a někdy opomíjený faktor randění a to jsou náklady. Ať už jsou to romantické večeře, výlety nebo investice do nového oblečení, všechny tyto výdaje se kumulují a mohou se vyšplhat na značnou částku, což může být pro naši peněženku bolestivé, obzvlášť se současnou mírou inflace.

Seznamovací aplikace Plenty of Fish provedla v roce 2022 průzkum, kterého se zúčastnilo více než 8 000 uživatelů, a odhalila pozoruhodný trend – 48 % nezadaných mileniálů a příslušníků Generace Z aktivně využívá finančně příznivější možnosti randění. Tento trend, označovaný jako infla-randění, je reakcí na vysokou inflaci a s ní spojené rostoucí náklady na zboží denní potřeby, jako jsou potraviny a pohonné hmoty.

Zde jsou tři přesvědčivé důvody, proč byste se k tomuto trendu měli přidat i vy:

1. Levnější rande přinášejí zajímavější zážitky

Průzkum Americké psychologické asociace z roku 2022 ukázal, že 66 % dospělých ve Spojených státech označilo finanční problémy za hlavní zdroj stresu ve svém životě. Vzhledem k této statistice není překvapením, proč lidé, zejména mladí, považují drahá rande spíše za stresující než sexy záležitost.

Výsledky ukázaly, že pokud jeden z partnerů zažívá finanční tíseň, efektivní komunikace ze strany druhého partnera ho chrání před negativními sexuálními důsledky.

Namísto spoléhání se na okázalé a finančně náročné schůzky, které mají vytvořit nezapomenutelný večer, jenž může, ale nemusí vést k trvalému vztahu, je užitečné hledat nákladově efektivní nápady. Ty mohou zahrnovat návštěvu levnější kavárny, procházku v psím parku, využití speciálních nabídek na happy hour nebo společný piknik.

Na finančně nenáročných schůzkách je zajímavé, že jejich ekonomická omezení vás mohou přimět k větší kreativitě. Proto se může ukázat, že infla-rande je ve skutečnosti mnohem příjemnější a prospěšnější než klasická večeře.

Infla-rande vám může pomoci vybočit se zajetých kolejí, zpochybnit společenské konvence a vymyslet zajímavé způsoby, jak na partnera zapůsobit. Zatímco na běžných schůzkách se sází především na peníze a fyzický vzhled, na infla-schůzkách se spoléhá na vaši inteligenci, emoční kvocient a schopnost udržet podnětnou konverzaci.

Až budete příště plánovat rande, zkuste si najít skryté místo s výhledem na město nebo uvařte oblíbené jídlo, které má partner uvedené v jeho profilu na seznamce. Naducaná peněženka nikdy nedokáže vyjádřit vaše city tak přesně jako pozornost a snaha.

2. Infla-randění vybízí k zdravé finanční komunikaci

Na rande obvykle mluvíme o všem možném, financím se však vyhýbáme. Často se od nás ale očekává, že si odpustíme finanční omezení ve snaze udělat dobrý první dojem. V éře infla-randění by tato svévolná konvence mohla padnout, protože finančně nenáročné schůzky by mohly lidi přimět ke zdravějším rozhovorům o financích a o tom, jak hodlají své peníze utrácet v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Seznamka vám má dát ochutnat vše, co vám milostný život nabízí, a luxusnost prostředí má na tyto zážitky jen malý vliv.

Infla-rande by mohla lidi utvrdit v tom, že mluvit o penězích a rozumně je utrácet není takový problém, jak si mnozí myslí. Mimochodem, vztah k penězům bývá také hodnotou, která hraje klíčovou roli při určování kompatibility páru.

Nedávná studie, publikovaná v časopise Journal of Family and Economic Issues, zkoumala roli pozitivní komunikace, konkrétně finanční komunikace (spolu se sexuální komunikací a vztahovou komunikací), při zmírňování negativních účinků ekonomického tlaku na sexuální spokojenost.

Výsledky ukázaly, že pokud jeden z partnerů zažívá finanční tíseň, efektivní komunikace ze strany druhého partnera ho chrání před negativními sexuálními důsledky. To naznačuje, že komunikace může sloužit jako cenný nástroj pro páry, které se potýkají s finančním stresem, a může jim pomoci přizpůsobit se náročným finančním situacím. Proto je vhodné zahájit diskusi o penězích již v rané fázi chození a položit tak základy pro stabilní a odolný vztah.

3. Netradiční rande vám pomohou soustředit se na to, na čem opravdu záleží

Konvenční místa pro romantické schůzky, jako jsou špičkové restaurace a střešní bary, jsou nejen drahá, ale mohou být také hlučná a rušivá, což není prostředí vhodné pro sbližování. I když mohou být restaurace příjemné, je třeba si uvědomit, že důležitá je osoba, se kterou jste, nikoli místo.

Volba nízkonákladových a nenáročných aktivit pro infla-rande vám dává příležitost soustředit pozornost na budování autentických vztahů.  Zvažte proto uspořádání pikniku v klidném parku, naplánování herního večera nebo výlet do přírody. O kvalitě vztahu nakonec rozhoduje interakce a pohodlí, což nevyžaduje nadměrné výdaje. Vyžaduje to ohleduplnost a promyšlenost. Své peníze i čas můžete ušetřit tím, že se zaměříte spíše na kvalitu než na extravaganci prostředí.

Seznamka vám má dát ochutnat vše, co vám milostný život nabízí, a luxusnost prostředí má na tyto zážitky jen malý vliv. To nutně neznamená, že na penězích nezáleží, znamená to jen, že na zkoumání, experimentování a věnování pozornosti záleží více než na tučném bankovním zůstatku.

Související…

Jak dlouho nám trvá rozhodnout se, že chceme druhé rande? Možná méně, než si myslíte
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Forbes