Být zdravotní sestrou je zodpovědné, často stresující a finančně ne zrovna dobře ohodnocené povolání. Pokud má ale taková zdravotní sestra laskavé srdce tak jako Vendula Koupilová ze Senice na Hané, pak její zaměstnání nekončí po pracovní době v ordinaci. "Vendulka se věnuje pacientům i mimo ordinaci, a to přímo u nich doma," říká Vendulčina sestra, která ji na titul Laskavec, jenž uděluje Nadace Karla Janečka, niminovala.

Vendula Koupilová jezdí za svými pacienty v okolí Senice na převazy, píchá jim injekce, vyzvedává léky nebo zařizuje věci na úřadech. "S pacienty mluví a navozuje u nich doma pozitivní atmosféru," říká starosta Senice na Hané Michal Tichý s tím, že takový přístup oceňují hlavně starší osamělí lidé.

Podle své sestry bere Vendula Koupilová své zaměstnání mimo pracovní dobu jako samozřejmost. "Vendulu přitom nezajímá, kolik času, energie a peněz tyto aktivity stojí," dodává její sestra Dominika. "Jsem přesvědčená, že právě laskavost je její největší vlastnost a dar, který má. Udělat dobrý skutek pro ni není povinností, ale posláním."

Vendula si navíc každý rok bere dvoutýdenní dovolenou, aby se jako zdravotnice zúčastnila dětského tábora, který pravidelně organizuje. I přípravě tohoto tábora věnuje podle své sestry spoustu svého volného času a energie.

foto: Nadace Karla Janečka