Konopí lze považovat za rostlinu budoucnosti. Můžeme z něj vyrábět oblečení, potraviny, pohonné hmoty a celou řadu spotřebitelských a stavebních výrobků, nemluvě o pomoci při odstraňování znečištění půdy. Skutečně je tak zázračné? 

Na rozdíl od ostatních průmyslových plodin, jako je například bavlna, je konopí nenáročné a lze ho pěstovat v různých půdních a podnebných podmínkách, přirozeně odolává chorobám a vyžaduje minimální péči. Navíc obohacuje půdu, odbourává uhlík a má snadno obnovitelný charakter, neboť roste velmi rychle. Poskytuje široké spektrum možného využití od oblečení přes stavební materiály až po čištění kontaminované půdy a navíc je naprosto nezávadné. 

Konopí je velmi nenáročné a může se pěstovat v různých podmínkách.

Konopí se nosí odnepaměti...

Míchalo se s hedvábím pro výrobu spodního prádla nebo se používalo na zhotovení bot, džín a dalšího pevného sportovního oblečení. Mezi největší výhody konopného oblečení patří všestrannost – je snadno barvitelné a ve směsi s jinými vlákny může být použito pro výrobu pracovních kalhot i sametově hebké halenky. Vzhledem k tomu, že tato tkanina je třikrát pevnější než bavlna a navíc je savá, vydrží dlouhou dobu.

Konopí pěstované v Evropě, Kanadě a USA je navíc šetrné k životnímu prostředí, protože se při jeho pěstování nepoužívají hnojiva, herbicidy ani pesticidy. Jedná se o udržitelnou plodinu, z níž se dá využít každá část od semen až po stonky a jedná se o obnovitelný zdroj, neboť je sklízeno do čtyř měsíců od zasazení. Oblečení z konopí je ideální pro outdoor, neboť je odolné proti UV záření a je velmi pevné.

Oblečení z konopí je velmi pevné, dlouho vydrží a odolává UV záření.

Bohatý zdroj bílkovin 

Asi jedna třetina hmotnosti semen konopí pochází z konopného oleje, který je nejen jedlý, ale také velmi výživný díky esenciálním mastným kyselinám. Celá semena obsahují asi 25 % bílkovin a jsou bohatá na vápník, železo a mají více omega-3 masných kyselin než vlašské ořechy, z čehož plyne obrovský potenciál konopí pro potravinářský průmysl.

Výroba papíru a plastů

Nejméně 2000 let se konopí používá i pro výrobu papíru. Dnes však tvoří pouze 0,05 % jeho světové produkce, protože je velmi drahá. Konopí je také surovinou vhodnou pro výrobu plastů. V roce 1941 přišel Ford s prototypem auta, které bylo vyrobené z konopného a sójového plastu. Na videu níže se můžete přesvědčit o jeho pevnosti, když vydrží i údery sekyrou. Tento materiál si zachovává většinu vlastností běžného plastu s tím rozdílem, že finální výrobky jsou biologicky odbouratelné.

Stavební materiál i biopalivo

A to zdaleka není vše, co konopí dokáže. Poskytuje rozličné druhy kvalitních stavebních materiálů. Můžete z něj například vyrobit izolaci, konopné desky podobné dřevotřísce, a dokonce se může používat k výrobě tzv. „konopného betonu,“ který je silnější, lehčí a šetrnější k životnímu prostředí než obyčejný beton. 

Spalováním biomasy nevznikají žádné škodlivé plyny, jako je tomu u benzínu nebo nafty, a ze všech rostlin je na výrobu biopaliva nejvhodnější právě konopí, které má například proti kukuřici řadu výhod – jeho pěstování je šetrnější k životnímu prostředí a navíc pomáhá odbourávat uhlík, čímž snižuje uhlíkovou stopu celého průmyslu.

Konopí si dokáže poradit i s kontaminovanou půdou.

Nabízí řešení pro lidstvo

Jednou z nejzajímavějších možností využití konopí je čištění kontaminované půdy. Po nukleární katastrofě v Černobylu bylo technické konopí testováno, aby uzdravilo půdu. Skutečně se potvrdilo, že si poradí s kontaminací popílkem, čistírenskými kaly nebo těžkými kovy. Bohužel je využití konopí na tyto účely stále v plenkách.

Technické konopí nabízí lidstvu řešení, jak překonat klimatickou hrozbu, a proto by se mělo jeho využívání co nejvíce rozšířit. Největší výhodou oproti ropě je jeho obnovitelný charakter, úrodu sklízíme každoročně s minimem vložené energie a v zásadě bez chemických postřiků. Jeho pěstování zlepšuje kvalitu půdy, což se projevuje zvýšenými výnosy následných plodin. V kontextu současných snah o ozelenění planety je konopí nejvhodnějším reprezentantem biomasy. Máme v rukách všechny prostředky ke změně životního prostředí a je jen na nás, zda je správně využijeme.

Čtěte také: 

Hana Gabrielová: Stavěla jsem v Nepálu domy z konopí

Pomalý metabolismus? Zkuste konopí! 

Dejte si konopí. Srovnáte hormony.

foto: Shutterstock, zdroj: Tree Hugger