Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a měla by tvořit až čtvrtinu denního přísunu energie. V mnoha domácnostech je ale ráno synonymem pro shon, stres a věčné nestíhání. Často se proto stává, že rodiče své děti odbudou narychlo namazaným rohlíkem a sami do sebe vpraví sotva šálek kávy. To ale není zrovna příkladný start do nového dne.

Děti se učí nápodobou a podvědomě přijímají návyky svých rodičů – ať už se jedná o mezilidskou komunikaci, způsob oblékání nebo stravovací režim. A právě ten je pro správný vývoj dětského organismu velmi důležitý.

Udělejte si ze snídaně každodenní rodinný rituál.

Ranní rituál

Jděte proto svým dětem příkladem a ráno si raději o pár minut přivstaňte, než abyste snídani odbyli nebo, ještě hůře, úplně vynechali. V rámci výchovy pak nechte své ratolesti při přípravě prvního jídla dne asistovat – ty nejmenší rády pomůžou se zdobením talíře či misky ovocem nebo oříšky, starší můžou krájet nebo míchat. Zavedete tak společnou tradici, popovídáte si o tom, co vás daný den čeká, zopakujete si s dětmi učivo na písemku a nastartujete organismus pro to, aby mohl řádně fungovat.

Nejste zrovna ranní ptáčata a představa brzkého kuchtění se vám příliš nezamlouvá? Pak si připravte snídani pro celou rodinku už předchozí večer a ráno si vychutnejte pár minut lahodného spánku navíc. Návyk společného ranního stolování se ale snažte zachovat i tak. Děti si pak snídani asociují s příjemným pocitem, kdy je celá rodina pohromadě, a budou se na ni těšit.

Několik minut ovlivní celý den

Po nočním hladovění je potřeba organismu opět doplnit energii a zásobit ho potřebnými živinami. Snídaně by proto měla obsahovat vyváženou kombinaci sacharidů (50–55 %), tuků (25–30 %) a bílkovin (10–15 %). Vynechání snídaně nebo její nevhodné složení ubírá vašemu potomku sílu a má špatný vliv na jeho psychickou i fyzickou kondici. Hladové dítě je podrážděné a nervózní, špatně se soustředí, trpí výkyvy nálad, snáze podléhá stresu. Pravidelné šizení snídaně proto může přispět nejen k civilizačním onemocněním, jako je obezita, cukrovka a další, ale i ke zhoršeným studijním výsledkům. Přinášíme vám proto několik snídaňových tipů, které oceníte vy i vaše děti.  

Ovesná kaše může být i zábavná.

Bez práce mohou být koláče 

Těžko budete jednotlivé suroviny vážit, odměřovat a podrobně studovat jejich složení. Na to zkrátka není čas, a už vůbec ne během hektického rána. Proto občas sáhněte po předpřipravených snídaňových směsích, které mají vyvážené složení dobře vychytané. Jednou z možností je série směsí pro přípravu kaší speciálně pro děti Snack z džungle od výrobce Iswari. Neobsahují lepek ani laktózu, rafinované cukry, umělá barviva ani konzervanty. Naopak jsou obohacené o superpotraviny, a tak přímo překypují kvalitními surovinami. Děti si navíc oblíbí sympatické postavičky zvířátek žijících v džungli na obalu, a tak je tohle jídlo bude prostě bavit.

Snídaně, která se dělá přes noc

Patříte mezi příznivce DIY a snídani si raději připravíte sami? Pak vyzkoušejte třeba overnight oats. Uvidíte, že způsobů, jak je ochutit, nikdy není dost. Jednoduše namočíte ovesné (žitné, špaldové, rýžové, jáhlové…) vločky do mléka a necháte přes noc odstát. Vločky do sebe vsáknou tekutinu a vznikne z nich vláčná kaše. K té pak přidejte oříšky, ovoce a posypte skořicí nebo kvalitním kakaem.

Chia pudink může mít tisíc chutí, záleží jen na vás, o jaké ovoce ho obohatíte.

S chia pudinkem chybu neuděláte

Další mňamkou, kterou si vaše děti zamilují, je chia pudink. I ten vyrobíte v nespočetných variacích. Navíc si vyhrajete s foodstylingem – fotogeničtější snídani budete hledat jen těžko. Zkuste rozmixovat banán s mlékem, do směsi zamíchat lžičku chia semínek, nalít do sklenice a vršek posypat vrstvou müsli a lesního ovoce.  

Příprava kaše z hotové směsi, overnight oats nebo chia pudinku vám nezabere déle než pět minut. Při troše praxe ještě o chlup míň. Energetická hodnota a obsažené ingredience jsou však oproti tradičnímu rohlíku s máslem naprosto nesrovnatelné. Zaveďte proto tyhle zdravé a hravé recepty do ranního jídelníčku své rodinky a uvidíte, že pozitivní ohlasy na sebe nenechají dlouho čekat.

Spoluautorka: Eliška Jindrová