Přijde vám placení kartou v zahraničí nepohodlné, protože nechcete neustále zjišťovat, kde karty akceptují, či přepočítávat, kolik vám z účtu v konečném důsledku vlastně strhnou? Pomoci vám může aplikace, která nejen hlídá platební možnosti, bankomaty ve vaší blízkosti a aktuální kurzy měn, ale zároveň šetří váš čas i finance, o které byste mohli přijít ve směnárnách.

Aplikace má usnadnit orientaci v nabídce restaurací, barů a obchodů, kde vaši platební kartu přijmou. Díky systému GPS vám najde nejbližší bankomat a při spuštění plánování trasy vás k němu i zavede.  Velmi přínosné mohou být pro cestovatele kalkulačky kurzů, díky kterým si budeme moci velmi jednoduše a bez zbytečného googlování spočítat skutečnou cenu nákupu. 

Součástí „balíčku“, který vám aplikace zprostředkuje, bude i rychlá blokace karty v případě její ztráty či odcizení a využití slev u partnerských obchodníků v největších nákupních metropolích, nejnavštěvovanějších akcí a partnerských restaurací v pětici evropských metropolí, kterými jsou Paříž, Milano, Berlín, Barcelona a Londýn. Aplikace je dostupná zdarma v App Store či Google Play

Díky smluvním partnerům budeme moci dokonce některé věci nakoupit výhodněji.

Karta je bezpečnější než hotovost

Platba kartou v zahraničí je nejen bezpečnější, ale také finančně výhodnější než výměna peněz ve směnárně. Vaše banka vám vždy nabídne daleko výhodnější kurz než směnárna v zahraničí, popřípadě hotelová služba výměny peněz a nepřijdete o nemalé částky v případě, že budete neutracené peníze měnit zpět na české koruny. Vedle toho je používání karty i úsporou časovou – žádné fronty ani hledání nejbližší směnárny. 

„Výhody placení kartou v zahraničí objevuje stále více cestovatelů. Například v Německu jsme v loňském roce utratili přes 1,7 miliardy korun, v Rakousku pak dalších 1,5 miliardy korun,“ sdělil Flowee Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko. Pro všechny, kteří stále váhají, také doplnil, že placení kartou v zahraničí se stává daleko bezpečnějším, než nosit u sebe hotovost. Pokud chcete zamezit jakémukoli riziku, nastavte si potřebné limity pro platby a výběry hotovosti a vždy mějte po ruce číslo na asistenční linku banky pro případ, že by byla karta ztracena či odcizena v místě bez Wifi připojení a vy byste aplikaci nemohli využít. 

Po návratu z dovolené si dle účtenek překontrolujte všechny transakce.

Samozřejmě je nutné kartu uložit na bezpečném místě – ideálně mimo kabelku nebo peněženku a při zadávání kódu si vždy zakrývat druhou rukou klávesnici platebního terminálu. Nikdy také nevyhazujte účtenky od nákupů v domnění, že nepojedete tisíce kilometrů zpět zakoupenou věc či službu reklamovat. Dle účtu můžete po návratu překontrolovat stržené částky z účtů, popřípadě podat reklamaci u své banky, pakliže by stržená částka nesouhlasila s útratou. 

foto: Shutterstock