Podle mnohých průzkumů si ženy hledají staršího partnera jako náhradu za otce, který jim v útlém věku neprojevoval dostatečnou péči. Nejvíce jim jde prý o pocit bezpečí. Ale je to skutečně pravda? Podle výzkumníků ze St. Mary´s Univerzity v Halifaxu je to „kachna“!

Svou premisu se rozhodli otestovat na 173 ženách, které rozdělily do dvou skupin. Jednu tvořily ženy s o devět let a více starším partnerem, druhá kontrolní skupina se skládala z žen, jejichž partner byl o rok až o čtyři roky starší. Ženy s o mnoho starším partnerem byly ve věku od 18 do 53 let. Průměrný věkový rozdíl mezi partnery přitom byl 17,3 roku.

Z výsledků vyplynulo, že nebyl žádný rozdíl mezi vazbami, jaké měly mladé a stejně staré ženy se svými partnery. Co se týče pocitu bezpečí, hledaly ho obě skupiny u svých partnerů stejně. Nepodařilo se ani prokázat, že by byla jedna skupina šťastnější než druhá. Výzkumníci tedy došli k názoru, že i o mnoho starší partner může být ke konkrétní ženě stejně dobře kompatibilní, jako když si jiná najde svého vrstevníka.

Co je správně? 

Mladší ženy u starších mužů prý hledají otcovský vzor.

Ačkoliv z psychologického hlediska není mezi těmito páry významný rozdíl, vztahy ve složení starší muž a mladší žena jsou daleko častější než naopak. Evoluční psychologové předpokládají, že vše souvisí s ženinou plodností. Zatímco žena ztrácí plodnost v mladším věku, pro muže není problém zplodit dítě prakticky ani v důchodcovských letech. Další teorie se na tyto vztahy dívá ze sociokulturního pohledu. Starší muž, který je úspěšný a finančně zajištěný, přitahuje mladší ženy díky této stabilitě. Sám si zase vztahem s mladými ženami potvrzuje svoje postavení. 

Čím naopak mladé muže přitahují úspěšné starší ženy, se pokusila vysvětlit psychoterapeutka Suzanne Lachmanová pro Psychology Today. Píše o tom, že pro mladého muže je vztah s takovou ženou velmi inspirativní a pomůže mu růst jak například z kariérního hlediska, tak emocionálně. „Tito muži jsou často unavení randěním s mladými ženami, které vztahům nepřikládají takovou důležitost jako ty starší,“ tvrdí Lachmannová a poukazuje na určitou nevyzrálost v případě mladých dívek. Je zajímavé, že zatímco v případě vztahů mladých žen a starších mužů se běžně hovoří o potřebě hledat si tatínka, případně o tom, že se jedná svým způsobem o zlatokopky hledající finanční jistoty, u mužů psychologové zdůrazňují potenciál k růstu se starší partnerkou. Není možné, že i ve vztahu starší muž a mladší žena fungují stejné mechanismy?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today