Blíží se jarní období detoxů, a proto naplňte svou ledničku ovocem a zeleninou. Zkusit můžete ku příkladu kadeřavou kapustu, která si dnes již zasloužila své místo mezi superpotravinami, protože obsahuje mnoho minerálních látek, má víc vitamínu C než mrkev a více vápníku než mléko. 

Kudrnaté zelené listy nejsou možná na první pohled příliš lákavé, ale pokud je správně upravíte, způsobí ve vašich ústech doslova explozi chutí. Tuto poslední dobou velmi moderní a populární potravinu doporučují světoví výživoví poradci a ve velkém ji konzumují i celebrity. Zkuste ji také.

Tento salát lahodí jak oku, tak i chuťovým buňkám.

Na chutný salát budete potřebovat:

1 větší svazek kadeřávku
2 zralá avokáda
2 středně velké mrkve
1 červenou cibuli
1 větší citron nebo 2 limetky
javorový sirup
sezamovou pastu tahini
sojovou omáčku Tamari
sůl a pepř
sezamová semínka na posypání

Postup:

Do větší mísy otrháme lístky kadeřávku na velikost sousta. Jeho tvrdé části (středový košťál a žebra) nekonzumujeme. Omyjeme a necháme pořádně okapat. Ke kadeřávku nastrouháme nahrubo mrkev a nakrájíme cibuli na tenké plátky. Zeleninu samozřejmě můžeme volit podle vlastní chuti.

Na dresink smícháme citrónovou nebo limetkovou šťávu, lžíci javorového sirupu, lžičku Tamari, 3 lžíce tahini, chilli, pepř a sůl podle chuti. Dresing rukama vmícháme do salátu tak, že zeleninu s ním asi 2 minuty důkladně „masírujeme“, dokud kadeřávek nezačne zavadat a měknout.

Podáváme posypané sezamovými semínky a s plátky zralého avokáda. Mňam!

 

foto: Shutterstock, freshbedynky.cz, zdroj: www.freshbedynky.cz