Vyměňte čokoládové tyčinky, plné ztuženého tuku, za 100% chuť čokolády. Kromě slasti, co se vám rozvine na jazyku, disponuje prospěšnými benefity pro zdraví!

Klasická mléčná čokoláda, kterou máme všichni rádi a vídáme ji v obchodech, nemá se zdravou pochutinou společného vůbec nic, i když se v ní trochu z kakaových bobů ukrývá. Obsahuje přehršel nezdravých tuků, cukrů, emulgátorů, stabilizátorů a sušených mléčných složek. Pokud však chcete ochutnat pravou a nepředimenzovanou čokoládu, sáhněte po nepražených kakaových bobech. Právě ty nepřišly do kontaktu s tepelnou úpravou, zachovávají si zcela přírodní chuť a hlavně všechny minerály, antioxidanty a vitamíny.

I sladkost může být zdravá

Ano, čokoláda ve svém původním stavu opravdu obsahuje organismu prospěšné látky. Jmenovat můžeme vápník, draslík, fosfor, chrom, zinek, silné flavonoidy (katechiny, etechiny), prospěšné tuky a především tzv. „hormony“ štěstí a permanentně dobré nálady jako serotonin, dopamin či fenyletylamin. Pojídáním „čokoládových“ zrnek tedy navýšíte imunitu, snížíte hladiny špatného cholesterolu, podpoříte krvetvorbu a srdce, urychlíte léčbu kašle, stopnete účinky volných radikálů a ryze přírodní cestou umravníte vysoký krevní tlak. Kakau jsou také připisovány afrodiziakální účinky. Ne nadarmo se mu proto přezdívá pokrm bohů.

Věděli jste?

Kakaové boby jsou sušené plody kakaovníku, který původně pochází z Jižní Ameriky, odkud se dostal do té Střední. Později také do Evropy, a to díky Španělům. Už staří Mayové kakao milovali, přišli mu na chuť a dopřávali si něco jako horkou čokoládu.

Ať vám kuchyní zavoní kakao

Chroupat je můžete jenom tak. Skvěle s nimi zaženete hlad, získáte energii a především dáte vaší mysli báječný stimulant. Doporučuje se pojídat je také tehdy, kdy si na vás došlápl stres.

Domácí puding: Levný, nebarevný a za pár minut

Také pořád kupujete variantu v pytlíku? Zbytečně! Uvařte si ten svůj, a to od základů. Na ½ litru mléka budete potřebovat 30 g kukuřičného škrobu, dvě lžíce nadrceného kakaa získaného z nepražených kakaových bobů, trochu cukru, medu či třeba rýžového sirupu. Můj tip: Báječný je puding z tapiokových perel s kokosovým nebo mandlovým mlékem. U nás doma ho milujeme s kakaem, banány, s kokosovými hoblinkami a s trochou kokosového cukru.

Dezert nejen pro vegany

Vydlabejte dužninu z avokáda, přidejte kakao, vanilku z lusku na špičku nože, přisypte kávu, doslaďte medem, zamíchejte a vrstvěte čokoládový krém do misek. Někdo na zvýraznění chuti sází na chilli nebo hrubozrnnou mořskou sůl. Je to tedy na vás. Můj tip: Nedám dopustit na domácí čokoládu. Kakaové boby rozdrtím v mixéru, přidám kokosový cukr a mixuji až do tekuté konzistence, kterou plním silikonové formičky. Nakonec zdobím mrazem sušenými malinami a lískovými ořechy spolu s mandlemi.

Kaše na několik způsobů

Ať už milujete špaldovou, rýžovou, pohankovou nebo kaštanovou, můžete ji zjemnit sójovým, ovesným či rýžovým mlékem a nakonec posypat kakaem. Bez výčitek si ji přelijte javorovým sirupem. Kakaové boby zkrátka najdou ve vašem jídelníčku pestré využití. Můj tip: Připravte si z nich domácí zmrzliny, smoothie, jogurty nebo dokonalé dezerty či dorty.

 

foto: Shutterstock