Léto a grilovací sezóna se pomalu loučí, ale v posledních zbývajících teplých dnech máme ještě příležitost posedět na zahradách a pochutnat si na grilovaných specialitách. K nim se budou velmi dobře hodit i některé čerstvě zpracované srpnové plodiny v podobě pikantních salátů nebo čatní. A ty, které se nesní ihned, vydrží konzervované až do začátku příští sezóny.

Mezi zajímavé pochoutky ke grilovaným masům rozhodně patří lehce pikantní sladkokyselý salát z nedozrálých rajčat. Tato zeleninová příloha je velmi dobrá i teplá, ještě čerstvě uvařená.

Na pikantní salát se hodí ještě nedozrálá rajčata. Výsledná pochoutka nám vydrží ve sklenici až jeden rok.

Pikantní salát z nedozrálých rajčat

Rajčata na salát sbíráme ještě nedozrálá, když teprve začínají dostávat narůžovělou barvu. Mohou být i zelená, těsně před dozráváním, ale už se šťavnatou dužinou.

Budeme potřebovat:

1,5 kg nedozrálých rajčat
6 středně velkých cibulí
0,5 l octa
0,5 l vody
0,5 kg krupicového cukru
0,5 polévkové lžíce soli
0,5 polévkové lžíce zrnek pepře
1 polévkovou lžíci kuliček nového koření
3 bobkové listy

Postup:

Omytá rajčata nakrájíme na kolečka, cibuli také. V hrnci svaříme vodu, ocet, sůl, cukr a koření. Přidáme rajčata a cibuli a 10 minut povaříme. Horké plníme do sklenic a zavíčkujeme. Protože jsou rajčata ještě tvrdá a nezralá, při přípravě se nerozvaří.  

Domácí jablečné čatní vylepší chuť grilovaného masa.

Jablečné čatní

Různá čatní a čalamády též patří již neodmyslitelně na mnohé stoly, aby doplnily chuť šťavnatých plátků masa. K výrobě vlastního lahodného jablečného čatní můžeme využít první letní jablka. Obzvlášť, pokud jich máme na zahradě plno.

Budeme potřebovat:

1 kg jablek
250 g cibule
200 g třtinového cukru
4 polévkové lžíce rozinek
1 polévkovou lžíci brusinek
2 větší stroužky česneku
Šálek jablečného octa
0,5 lžičky zázvoru
0,5 lžičky chilli
Sůl

Postup: 

Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky, cibuli nahrubo. Česnek rozetřeme nebo jemně posekáme. Do silnostěnného hrnce dáme vše dusit, včetně koření, cukru a soli. Dusíme tak dlouho, až vznikne hustá pasta. Podle potřeby dochutíme a horké plníme do sklenic vypláchnutých vařící vodou. Uzavřeme a obrátíme do vychladnutí dnem vzhůru. Uskladněné v chladnu vydrží nejméně půl roku.

foto: Shutterstock