Prázdninová sezóna borůvek je za námi. Nyní je potřeba tyto zdravé a výtečné plody zpracovat. Borůvkové knedlíky jsou sice nutnost, ale zkuste tyhle zázračné černé bobulky využít i zdravěji. Třeba v chia pudinku.

Chia semínka umí divy. Jejich nejmocnější síla je v gelu, který vytváří, když se namočí. Ten čistí střeva a je nabitý minerálními látkami. Semínka tak urychlují proces hubnutí a dodávají tělu sílu a vitalitu. Tak je honem namočte a směle do toho.

Co potřebujeme na čtyři porce úžasného pudinku:

4 lžíce chia semínek

240 ml kokosového mléka

Lžíce smetany ke šlehání

4 lžičky javorového sirupu

2 lžičky kokosového cukru

2 hrsti borůvek

Strouhaný kokos

Špetka vanilkového prášku

Příprava:

Nejprve si do skleniček rozlijeme kokosové mléko a do každé skleničky přidáme lžíci chia semínek, lžičku javorového sirupu a špetku vanilkového prášku. Zamícháme a necháme minimálně hodinu a půl bobtnat, ideální je nechat směs v ledničce přes noc.

Semínka mezitím pustí gel a mléko zahustí. Když se bude zdát, že pudink dostatečně nezhoustne, klidně přisypte o lžičku semínek navíc a nechte bobtnat o chvilku déle. Mezitím pečlivě omyjte borůvky, rozmačkejte je s kokosovým cukrem, smetanou a zahustěte strouhaným kokosem. Vzniklou studenou omáčkou pak pudink ozdobte a podávejte.

foto: Shutterstock