Čokoládovou pomazánku zbožňují lidé napříč všemi věkovými kategoriemi i světovými kontinenty. Jenže ty kupované jsou kolikrát ochuzené o kvalitní suroviny a naproti tomu obohacené o škodlivé konzervanty a nejrůznější éčka. Úspěšní a oblíbení foodbloggeři Petr a Gábina z blogu Petr & Gabi Foodies si proto pro vás připravili recept na zdravější a mnohem chutnější variantu. Jen pozor, nebudete se o ni chtít s nikým dělit!  

Přestože u nás doma nenajdete žádný rafinovaný cukr, umíme se sladce odměnit. Po téhle domácí nutelle bez cukru se můžeme utlouct. Když máme sklenici téhle nutelly v lednici, ani jeden z nás nechce toho druhého nechat doma samotného, aby po návratu už nebyla sklenice prázdná.

Zkoušeli jsme různé varianty druhů mandlí a datlí, abychom našli tu nejlepší.

Doba přípravy:

Vaření 30 min.

Ingredience:

(porce na 1 sklenici)

250 g přírodních mandlí (bez slupky)
75 g kakaového másla 
12 vypeckovaných datlí medjool (nebo čerstvých datlí či datlové pasty)
2 lžíce nepraženého kakaového prášku 
1 lžička skořice 
70 ml vody

Tato „nutella“ je vhodná i pro vegany.

Postup:

1. Předehřeji troubu na 150 °C. Připravím si plech s pečícím papírem a na něj rozložím 250 g mandlí. Opékám zhruba 20 minut, dokud mandle lehce nezezlátnou. Je potřeba si dát pozor, aby nezhnědly. Mohly by vám zhořknout.

2. Zatímco jsou mandle v troubě, rozmačkám si 12 datlí vidličkou na prkýnku, dokud nezískají konzistenci podobnou karamelu.

3. Vyndám plech z trouby a nechám mandle trochu vychladnout.

4. V plechovém hrníčku si mezitím, co budu mandle mixovat, na malém plameni rozpustím 75 g kakaového másla.

5. V mixéru mandle rozemelu na hladký krém. Mandle by měly vypustit trochu oleje.

6. Do mixéru k mandlím přidám rozpuštěné kakaové máslo, 2 lžíce kakaového prášku, rozmačkané datle, 70 ml vody a 1 lžičku skořice. Mixuji, dokud se vše nespojí v hladkou hmotu.

7. Naplním sklenici umixovanou nutellou a dám do lednice. Já mám raději nutellu tužší. Gabča naopak předtím, než do ní zaboří lžíci, nutellu z lednice vyndá a nechá trochu změknout.

8. V lednici nutella vydrží i několik týdnů. Teda ne u nás, protože odolat jejímu volání tak dlouho ani jeden z nás nezvládne.

foto: Petr & Gabi Foodies, zdroj: Petr & Gabi Foodies