Žijeme v době, která umožňuje běžným lidem luxus, který měli před několika sty lety pouze králové. Otočíme kohoutkem a teče teplá voda, máme dostatek dobrého jídla a jeho kvalitu si určujeme sami, na nemoci se neumírá, pouze komplikují pracovní povinnosti, umíme číst a můžeme si vybírat z miliónů knih... Když jsem byl v září na dovolené u moře, cítil jsem vděk za to, jak se tu máme dobře. A říkal jsem si, že otázkou dnešní doby není jak přežít, ale jak žít? Jak využít všechnu tu hojnost, která nás obklopuje, aby náš život měl smysl a přesah - abychom byli šťastní?

Téměř každý chce být šťastný, ale pro každého znamená štěstí něco jiného. Na internetu jsem nalezl, že slovo štěstí má kořeny v indoevropské předponě su (dobrý, nejlepší) a slovanské časť (úděl), tedy „dobrý úděl“. Další definice zní „pocit trvalého naplnění života“. Jak ale dosáhnout onoho naplnění? Čím vlastně můžeme být naplnění, nebo co naplňujeme? Z mé zkušenosti se jedná o naplnění našeho potenciálu. Rozvinout a plně projevit naše talenty a sdílet je s druhými, znamená žít naplněný život.

Se svým potenciálem jsme většinou hodně propojení v dětství

Tehdy jsme plní energie a tvořivosti. Postupně jsme však vyrušeni z přirozeného stavu bytí a naše vnitřní bohatství překrývá prach a pavučiny. Naplnění nám pak chybí, hledáme je většinou jinde a mimo sebe sama. Duchovní či duševní vývoj proto většinou rozvíjí schopnost opět vnímat a žít naší přirozenost.

Bohužel a bohudík, neexistuje jedna odpověď, či cesta platná pro všechny. Každý má svou vlastní pravdu, protože každý z nás je jedinečný. Mentální koncepty o tom, co je správné, nefungují. Život je neustále v pohybu, a jak říkají Číňané, co je pro jednoho jed, je pro druhého lék. Naplnění tedy znamená pro každého něco jiného, protože každý máme svůj jedinečný potenciál. A popisem našeho potenciálu, našich talentů a ideálního způsobu jejich projevení, se zaobírá Human design.

Čím více si dovolíme věnovat svůj čas tomu, co nás naplňuje, tím více naplnění a štěstí v životě prožíváme.

Cesta ke štěstí je v podstatě jednoduchá

Joseph Cambell řekl: „Následujte to, co vám přináší štěstí a radost. Vesmír vám pak otevře dveře tam, kde byly dříve pouze zdi.“ Když nás něco baví, když v něčem vnímáme hluboký smysl, je to proto, že při tom můžeme projevit své vnitřní zdroje a talenty. A naopak, když neprožíváme ani radost, ani naplnění, ani klid či rozpoznání od druhých, je to jasný signál o tom, že to, co děláte, k vám nepatří.

Co vám udělá radost? Co si můžete dnes dopřát? Jak se můžete dnes obdarovat? Je to procházka v parku, práce na zahradě, čas na čtení nebo film, nebo jen pár minut v klidu a o samotě? Dopřejte si to, i kdyby to byla maličkost. Čím více si dovolíme věnovat svůj čas tomu, co nás naplňuje, tím více naplnění a štěstí v životě prožíváme, tím více projevujeme svůj potenciál, naplňujeme své životní poslání a tím více jsme šťastní.