Možná si pod pojmem skicirkus představujete akrobatické představení lyžařů na skokanských můstcích, ale to jste na omylu. Tento pojem se vžil pro lyžařskou oblast Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn v rakouských Alpách.

Jestliže se zeptáte proč, pak se vám dostane jednoduché odpovědi, že k termínu „lyžařský cirkus“ vedlo propojení 140 kilometrů modrých, 112 červených a 18 kilometrů černých sjezdovek. Těch sjezdovek je tu celkem 270 a zájemci na nich mohou předvádět své umění nebo si jen tak užívat jízdy ve dne i romanticky po setmění. K tomu si můžeme připočítat kilometry perfektně vyříznutých běžeckých stop a ideální podmínky pro freeride. A to nepočítáme snow traily a snowtubing.

Sníh je tu vždycky

Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zahajuje letos zimní sezónu už 29. listopadu a pochopitelně připravil některé novinky. Především to je nové spojení skipasů se středisky Schmitten v Zell am See a Kitzsteinhorn v Kaprunu, a díky tomu se nabídka nyní rozšiřuje na 408 kilometrů sjezdovek a 121 lanovek a vleků.


Ski Alpin Card bude k dostání od začátku nadcházející zimní sezóny, takže jeden skipas tak bude platit ve třech regionech, které patří k tomu nejlepšímu, co milovníkům zimních sportů mohou Alpy nabídnout.

Jakmile zamrzne jezero, můžete si nazout brusle a rozjet svou rychlobruslařskou či krasobruslařskou kariéru.

To znamená, že s tímto skipasem budete mít jistotu, že si vždy zalyžujete, protože celoroční ledovcová oblast na Kitzsteinhornu v Kaprunu nabízí stoprocentní jistotu, že bude na čem lyžovat, a jedinečné zážitky v horách. V případě, že se nabažíte lyžování v jedné oblasti, můžete mezi centry využít bezplatných skibusů.

Výzva i romantika

Pro milovníky sjezdového lyžování bude tou pravou výzvou příhodně nazvaný okruh The Challenge, tedy vůbec největší lyžařský okruh v Alpách, na kterém se lze vyžít na 72 kilometrech sjezdovek, mezi nimiž přepraví lyžaře celkem 32 lanovek a vleků. Mimochodem, jestli se na to budete cítit, můžete zdolat až 12 500 výškových metrů. Ne všichni ovšem touží po rekordech. Rodinná lyžařská oblast Schmittenhöhe v Zell am See je typická svou pestrostí a tematickými sjezdovkami pro malé i velké, stejně jako okouzlujícím výhledem na město Zell am See.


Pro ty, kteří sjezdům a slalomům příliš neholdují, je tu Nordic Park Experience u jezera Ritzensee. Kde jinde byste našli všechny severské sporty na jednom místě? Pro běžkaře tady vede krásně upravená stopa kolem jezera, která je osvětlena i v noci, a na Leogangu pak najdou dalších přibližně 150 kilometrů upravených stop. V Nordic Parku se zabaví i děti, protože právě tady se nachází Fun & Snow Park. Jakmile zamrzne jezero, můžete si nazout brusle a rozjet svou rychlobruslařskou či krasobruslařskou kariéru. Netoužíte ani po jednom? Romantické procházky zimní krajinou vám tu zaručí upravované lesní cesty.

Klid a únik ze všedních dnů

Skicirkus ovšem neproslul jenom zážitky z lyžování. Nenabízí jen klasické lyžařské dovolené, ale pohodu a zábavu, které zůstanou v paměti ještě dlouho. Promyšlený systém propojených lanovek vás přivede k více než šesti desítkám chat, bufetů a barů, ovšem všemu bude kralovat idylické středisko Leogang, které je kabinovými lanovkami Asitzbahn a Steinbergbahn perfektně napojené na celý skicirkus. Pokud někdo hledá klid a stylový únik ze všedních dnů, ideální základnu najde v designovém hotelu Puradies, který stojí mezi dvěma lanovkami. Přímo v hotelu je půjčovna lyží, o které se tu starají profesionální servismani.

Děti jsou vítány i uvnitř, kde na ně čeká prostorná herna, zatímco jejich rodiče si po odpočinkové misi ve wellness světě mohou dát romantickou večeři nebo si něco přečíst v unikátní čítárně přímo nad slavným barem Freiraum.

Hotel je také partnerem lyžařské školy pro dospělé i děti, takže rodiče mohou lyžovat nebo odpočívat ve zdejším krásně vybaveném wellness světě, zatímco o jejich ratolesti se postarají zkušení lyžařští instruktoři.


Zvenčí má Puradies podobu tradičního romantického horského hotelu, ale byly tady použity ty nejkvalitnější přírodní materiály, zejména dřevo a kámen, a díky maximálně proskleným plochám – všechny sauny i dvoupatrové odpočívárny jsou prosklené – působí vzdušně, a navazuje tak na okolní přírodu. Mimochodem, děti jsou vítány i uvnitř, kde na ně čeká prostorná herna, zatímco jejich rodiče si po odpočinkové misi ve wellness světě mohou dát romantickou večeři nebo si něco přečíst v unikátní čítárně přímo nad slavným barem Freiraum, jenž dostal cenu v soutěži iF Design Award 2016. A pochopitelně je třeba si dát něco z úžasných originálních drinků i na baru.

foto: Saalfelden Leogang, zdroj: Saalfelden Leogang