Změny klimatu, přesněji řečeno zvýšení teplot, by mohly navýšit míru sebevražd. Na přelomu století jich mají jen ve Spojených státech a Mexiku přibýt až desetitisíce. To je hlavní sdělení nového dokumentu o změně klimatu od výzkumníků ze Stanfordu, University of California, Berkeley a dalších institucí. Vědci se snažili objasnit souvislost vysokých teplot s dlouhodobě pozorovaným vzestupem počtu sebevražd během teplejších měsíců roku.

Analýzou desetiletí posbíraných dat napříč tisíci městy a okresy a pokusem o eliminaci dalších faktorů dospěli výzkumníci k závěru, že zvýšení průměrné teploty o 1 °C zvyšuje míru sebevražd o 0,7 % ve Spojených státech a o 2,1 % v Mexiku.

Každý další 1 °C v průměrných měsíčních teplotách zvyšuje pravděpodobnost používání depresivního jazyka a výrazů ve tweetech až o 1,35 %.

V rámci klimatického scénáře OSN by do roku 2050 měly vzrůst teploty o 2,5 ˚C ve Spojených státech a o 2,1 ˚C v Mexiku, což by mělo mít za následek 9 000 až 40 000 dalších sebevražd v těchto zemích a v daném období.

Větší teplo, menší pohoda

Samotný mechanismus toho, jak rostoucí teploty zvyšují počty sebevražd, není možné zjistit, ale jedna z hypotéz je taková, že vysoké teploty přímo ovlivňují duševní pohodu, asi kvůli vedlejším účinkům termoregulace. Jinými slovy, způsoby proudění krve v mozku se mohou měnit podle toho, jak tělo funguje při snaze udržovat si teplotu v určitém rozsahu.

Teplo zásadně ovlivňuje lidskou mysl i to, jak se člověk rozhoduje způsobovat nějaké škody.

Ve snaze vyhodnotit, zda se vysoké teploty projevují na duševní pohodě lidí, analyzovali výzkumníci data z více než 600 milionů tweetů s daty o poloze a zjistili, že každý další 1 °C v průměrných měsíčních teplotách zvyšuje pravděpodobnost používání depresivního jazyka a výrazů ve tweetech (jde například o slova samota, uvěznění nebo sebevražda) až o 1,35 %.

A přibude násilí

Citovaný výzkum se tak přidává k rostoucímu množství zjištění, že změna klimatu bude mít rozsáhlý dopad na lidské zdraví a pohodu. Dřívější práce Marshalla Burkeho ze Stanfordu a Solomona Hsianga z Berkeley dospěla k závěru, že se také celosvětově významně zvýší míra násilí.

Solomon Hsiang tvrdí, že teplo zásadně ovlivňuje lidskou mysl i to, jak se člověk rozhoduje způsobovat nějaké škody. Nejedná se tedy jenom o tendence ubližovat ostatním, ale i sám sobě, čehož nejvyšším stupněm je pak sebevražda.

Související…

Proč do Čech migrují klíšťata z Moravy? Souvisí to i s klimatem, říká Libor Grubhoffer
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Technology Review