Ročně si sem najde cestu dvě stě tisíc českých lyžařů, kteří už vědí, že lyžování v Alpách nemusí být spojeno s vysokou nadmořskou výškou. Skiwelt je nejrozsáhlejší propojenou lyžařskou oblastí nejen v Rakousku, ale i v Evropě. A to také proto, že místní mikroklima nadělí ročně víc sněhu než v řadě výše položených míst.

Oficiální název zní SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental a jeho marketingový slogan  zní v překladu: Šíleně velký. Není to nadsazené, jak každý lyžař rychle pochopí, když vyrazí z jednoho z devíti středisek v údolí (Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll, Westendorf) na pláně. Vybudovány tu byly tři okruhy na sebe navazujících sjezdovek, stačí si jen vybrat. A má to výhodu, když na okruh vyrazíte s dětmi, neexistují žádné argumenty, jak štreku opustit, musí se pokračovat stále dál...

Devět středisek s 284 kilometry krásných sjezdovek láká k fantastickým výletům lyžařskými terény


Hohe Salve je nejkrásnější vyhlídkový vrchol Tyrolska, kolem kterého se celý lyžařský kolotoč točí. Spleť lanovek a vleků s celkovou přepravní kapacitou 110 tisíc lyžařů za hodinu, devět středisek s 284 kilometry krásných sjezdovek láká k fantastickým výletům lyžařskými terény, které neberou konce.

Závody na Hexenschussu

Nejdelší, desetikilometrová sjezdovka vede do střediska Hopfgarten, další úžasně dlouhé tratě vedou do středisek Itter, k zubačce v Ellmau, Hopfgartenu a do Brixenu, kde navazuje lyžařská houpačka Westendorf. Snowboardisté si zadovádějí na dvou U-rampách i mimo ně. Impozantní stěny blízkého masívu Wilder Kaiser a v dálce Vysoké Taury tvoří jedinečnou přírodní scenérii. 

I v Rakousku se dá u sjezdovek pít. Nejlépe ale s mírou, nebo Jürgenem


U střediska Söll byly vybudovány nové zážitkové sjezdovky Hexenschuss a Hexenwelle. Sjezdovka Hexenschuss se nachází u sjezdovky Siller-Keat, kde si lyžaři mohou změřit i rychlost své jízdy. A na chatě Simonalm lze poobědvat s pravými čarodějnicemi – jen si je nutno rezervovat včas místo, zájem je obrovský.

Děti na svah!

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental je díky moderním lanovkám lyžařskou oblastí dobrou pro rodiny. Najdou tu široké, mírné svahy a skvěle upravené sjezdovky, mnoho modrých tratí a sjezdů do údolí.

Region se pyšní i velkou nabídkou lyžování při večerním osvětlení. Můžete si zajít také na sáňkařskou dráhu, na brusle, vyzkoušet biatlon a noční běžkování. Jednou za týden se tu koná show lyžařských instruktorů, kteří rádi předvádějí své umění v současném i "historickém" lyžování. K dispozici je i hotel v podobě iglú, kde vám servírují jídlo na ledových stolech. Ale nebojte. V iglú je příjemně vytopeno a spacáky jsou obzvlášť kvalitní.

Už jen ta vyhlídka stojí za to. To kdybyste si zapomněli lyže


Obzvlášť v březnu se vyplatí rodinná dovolená, protože v  doprovodu rodičů, pokud si jeden rodič zakoupí skipas aspoň na 3 dny, lyžují děti zdarma. Kromě precizně upravených tras nabízí SkiWelt bezpočet malých, příjemných zastavení. Koncepce dobrého žití se tady propaguje na každém kroku, respektive v každé z 81 horských restaurací. Tyroláci vědí, že dobré jídlo a pití s posezením na horském sluníčku je stejně dobrý zážitek jako samotné lyžování.

Související…

Jarní lyžování v Leogangu: Běžky, freeride, wellness i párty na sněhu
Jan Müller

foto: Christian Kapfinger, zdroj: Skiwelt