Že by nový druh segregace? Na plážích Puerto Viejo v Kostarice existuje relaxační centrum pro ženy, kam je ovšem bílým ženám z USA nebo Evropy vstup zakázán. Konkrétně jde o spirituální wellnes centrum Women of Color Healing Retreat. Jak sám název napovídá, slouží k relaxaci a obnově mentálních i fyzických sil výhradně ženám tmavé pleti.

Související…

PachaMama: Před moderním světem lze utéct na Kostariku
Kateřina Hájková

Ženy zde hledají útočiště právě před světem bílých, který je v některých situacích do dnešních dnů nepřijímá tak, jak by si představovaly. Z toho důvodu chtějí, aby alespoň jedno jediné místo na celé zeměkouli náleželo jen jim, tedy ženám barevné pleti. Především Afroameričanky z USA sem jezdí na desetidenní ozdravné pobyty plné jógy a meditací, které jim mají pomoci uvolnit se a zotavit se z psychologických traumat, která údajně plynou ze „systémového amerického rasismu“. Kromě jógy a meditací se v tomto segregovaném ráji na zemi mohou barevné ženy věnovat turistice nebo surfingu a dopřávat si veganskou stravu.

Svoboda Kostariky

Relaxační centrum pro barevné ženy založila v roce 2014 bývalá zdravotní sestra, která si říká Satya X. Na portálu organizace vypráví svůj příběh, jenž ji k založení centra inspiroval. Satya odjela z New Yorku, protože byla vyčerpána rasistickou ideologií, která se podle ní vznáší nad americkou kulturou. Vydala se poznávat kouzlo a krásy Kostariky, do které se zamilovala, protože zjistila, že jí dává svobodu a volnost.

Jejím dalším cílem je zvýšit kvalitu života černých dětí, a to nejen po stránce fyzické, ale také duševní a mentální.

A protože se zde Satya cítila tak dobře, dodalo jí prostředí nápad i energii vybudovat toto segregované centrum. Satya je přesvědčená, že původní Afričané patří mezi nejutlačovanější rasy na světě. Její centrum má proto Afroameričankám nabídnout odpočinek „od tlaku bílého světa“ a poskytnout jim „bezpečné útočiště, kde mohou být samy sebou a žít bez strachu z utiskování a diskriminace“.

Svět, do kterého bílé ženy nesmějí. Meditační centrum má přesně specifikovanou klientelu

Spojení s přírodou

Díky přírodě a také vlídnosti místní komunity, se kterou se Satya před založením centra spojila s prosbou o spolupráci a dotazem, zda místní s jejími záměry souhlasí, doufá, že zde vnitřně i fyzicky vytížené černé ženy najdou oázu klidu a pohody, díky níž lépe pochopí samy sebe a své postavení ve společnosti. Ženy zde chodí bosy, žijí v souladu s přírodou a meditují.

Provoz a financování centra řídí Satya X z velké části sama. Nyní pracuje na programu výuky jógy a meditace pro černé děti, a vytvořila dokonce další program zaměřený na pěstování ovoce, zeleniny a bylinek v místních školách. Jejím dalším cílem je zvýšit kvalitu života právě barevných dětí, a to nejen po stránce fyzické, ale také duševní a mentální. Satya X je přesvědčená, že její programy jsou skvělými prostředky ochrany proti rasismu a ponižování, kterému dnes podle jejího názoru musí v USA lidé tmavé pleti čelit.

foto: Women of Color Healing Retreat, zdroj: Fox News