Média na začátku dubna informovala o tom, že pět let po legalizaci léčebného využití konopí v naší úrodné kotlině se touto rostlinou oficiálně léčí pouze pár desítek pacientů. A předepisuje ji zhruba jen třicet lékařů. Politici a úředníci zodpovědní za zavádění tohoto zákona do praxe tak hovoří o zjevném nezájmu ze strany českých pacientů i lékařů, nicméně výsledky nedávného průzkumu Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti i zkušenosti ze zahraničí ukázaly, že pravda je jinde.

Žijete-li na menším městě nebo na vesnici, existuje velká pravděpodobnost, že znáte minimálně jednoho člověka, který si na své zahrádce pěstuje pár rostlin konopí, z nichž si následně dělá masti, čaje či tinktury. Může to být vaše babička, tetička, bratranec nebo kamarád – zkrátka každý, kdo má nějaké zdravotní problémy a komu tato bylinka poskytuje potřebnou úlevu.

Související…

Mladí lidé investují do kryptoměn a marihuany
Lukáš Hurt

I nejzarytější zastánce léčebných účinků konopí v České republice ale překvapily výsledky výše zmiňovaného výzkumu, podle nichž za posledních dvanáct měsíců užilo alespoň jednou tuto rostlinu k terapeutickým účelům zhruba 800 tisíc obyvatel této země.

Zákony k porušení

Co toto obrovské číslo znamená? Jednak to, že zde skoro milion Čechů, Moravanů a Slezanů vědomě či nevědomě porušuje prohibiční zákony, jelikož pěstování konopí u nás rozhodně není legální, ač si to mnozí myslí (ano, pěstování množství do pěti rostlin je jen přestupkem, ale i za ten hrozí pokuta až 15 000 korun a hlavně – v okamžiku, kdy byť jen jednu větvičku sklidíte a začnete sušit, automaticky vyrábíte drogu marihuanu a už se jedná o trestný čin). A jednak to, že oficiální systém léčebného konopí v této zemi nefunguje. Jak by ostatně mohl, když se za celých pět let nepodařilo dohodnout, aby tuto formu léčby alespoň částečně nebo zcela proplácely zdravotní pojišťovny.

Na počet obyvatel u nás mělo dávno být nejméně 6 000 registrovaných pacientů, nikoli pouhé desítky.

„Když už by se mi poštěstilo a narazila bych na lékaře, který by byl ochoten a oprávněn mi konopí předepsat, zaplatím v lékárně mezi 200 a 300 korunami za gram sušených květů. Při mé spotřebě jeden gram denně to měsíčně vychází na 6 000 až 9 000 korun, což je skoro celý můj invalidní důchod,“ svěřuje se pacientka Jana s pokročilou formou roztroušené sklerózy. „Nezbývá mi proto nic jiného než porušovat zákon a konopí si pěstovat sama, což mi můj lékař i poradil. Samozřejmě neoficiálně.“ A takových pacientů a pacientek jsou u nás tisíce…

Proč to jinde jde?

V této situaci se ani nelze divit lékařům, že o předepisování konopí nejeví valný zájem – kromě zbytečně složité byrokratické zátěže (jak jinak, jsme přece v Čechách) je tu právě problém ekonomické (ne)dostupnosti. Proč by si lékař dával tu práci s hromadou papírování, když ve výsledku si naprostá většina pacientů nebude moci legální konopnou léčbu dovolit?

Zavádějící tvrzení pracovníků Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a dalších státních úředníků, že o tuto formu léčby u nás zkrátka není zájem, vyvrací jednak na začátku zmiňovaný průzkum Národního monitorovacího střediska i nejnovější statistiky ze sousedního Německa. Zde bylo léčebné konopí legalizováno teprve před rokem, ale od začátku je hrazeno zdravotními pojišťovnami a počet registrovaných pacientů se dnes pohybuje už kolem 50 000, přičemž se předpokládá, že do konce roku by to mohl být dvojnásobek. A v Kanadě s 30 miliony obyvatel je dnes více než 260 000 oficiálních konopných pacientů.

Budeme-li tedy počítat s tím, že obyvatelé Německa či Kanady jsou stejní lidé jako obyvatelé České republiky a trpí stejnými zdravotními neduhy jako my, tak v přepočtu na počet obyvatel u nás mělo dávno být nejméně 6 000 registrovaných pacientů, nikoli pouhé desítky.

foto: Shutterstock