Náš recepční Jessica z kempu Siam Bay na ostrově Ko Chang s prsy velikosti číslo dva a hlasem podobným mému mě zaujal natolik, že jsem se začal zajímat o thajskou transsexuální menšinu. A shodou okolností proběhl minulý víkend v letovisku Pattaya už 14. ročník soutěže Miss International Queen. Zvítězil Vietnamec Nguyen Huong Giang.

Vítěz, jenž hrdě zastupoval svou zemi v rudých šatech, porazil šestadvacet soutěžících, kteří pocházeli ze zemí od Mongolska až po Mexiko. Na druhém místě skončila "královna" z Austrálie a třetí se umístil reprezentant Thajska.

Soutěž je sice napínavá, ale, jak říkají sami soutěžící, nabízí také příležitosti pro kamarádství mezi trans ženami, které pocházejí z různých kulturních prostředí a zažívají podobné příběhy s diskriminací. "Je to poprvé, co jsem na takovém festivalu, který je skutečnou přehlídkou pro všechny transsexuálky na celém světě," říká soutěžící Nitasha Biswasová z Indie.

Trans Thajsko 

Thajsko je tradičně LGBT komunitám velmi otevřené a transsexualita je zde přijímána bez větších rozpaků. Vietnam jde v tomto trendu podobným směrem, i když jako socialistická země zažívá různá omezení. Méně rozvinutá a o to méně vstřícná k sexuálním menšinám je sousední Barma.

Čtěte také:

Z Thajska se stalo nové Chorvatsko. Vy tam ještě nejste?

Thajsko má velkou a také viditelnou populaci transsexuálů a je jednou z nejlepších destinací pro operace vedoucí ke změně pohlaví. I když zde panuje poměrně otevřený přístup k této komunitě, i thajští transsexuálové mají v některých oblastech například těžší sehnat zaměstnání. Hodně pracují v zábavním a cestovním průmyslu, tak jako naše recepční Jessica.

Za ladyboys jsou v Thajsku označováni buď transvestiti, kteří se prostě jen oblékají pro potěšení jako ženy, ale jsou to také chlapci, kteří si nechávají voperovat prsní implantáty, a když na to mají, nechávají si změnit i pohlaví.

 

Byl jsem žena

Tradice transgender komunity v Thajsku sahá až do 14. století, kdy ji zaznamenali Evropané. Přerušil ji ale vliv západních zemí a křesťanství. Homosexualita zde byla od 19. století dokonce trestána. To se změnilo teprve po druhé světové válce.

Homosexualita zde byla dekriminalizována až v roce 1956.  Přesto i v Thajsku stále existují předsudky a země komunitu zcela nepodporuje. V roce 2007 byla zamítnuta změna v ústavě, která by lidem po změně pohlaví dopřála i novou identitu. Země neuznáná ani jejich sňatky. Abychom ale nebyli na thajské zákonodárce zase tak přísní, jsou tu určité pokroky i z této strany. V roce 2015 byl přijat zákon o rovnosti pohlaví, ať už jakéhokoli u kohokoli. 

Mnoho buddhistů je totiž přesvědčených, že trans komunita musí platit za své hříchy ve svých minulých životech. A proto jim fandí, aby se očistili.

Proč je v Thajsku tolik transgenderů a homosexuálů, když jim stát zase až tak nepřeje jako třeba u nás či v dalších evropských městech? Klíčovou roli zde hraje náboženství. Více než 95 % Thajců praktikuje takzvaný théraváda buddhismus, který vítá tuto komunitu s otevřenou náručí. Mnoho buddhistů je totiž přesvědčených, že trans komunita musí platit za své hříchy ve svých minulých životech. A proto jim fandí, aby se očistili.

Čtěte také:

Jak si v Thajsku užívám krizi středního věku
Z Thajska se stalo nové Chorvatsko. Vy tam ještě nejste?
V Thajsku se nachází jedna z nejvyšších restaurací na světě
Fotosérie: Pět míst v Asii, kam se určitě vrátím

Sami ladyboys jsou zase přesvědčení, že byli v minulých životech ženami. I když tedy komunitě nevychází vstříc stát prostřednictvím zákonů ani konzervativní venkov, vychází jí vstříc většinová populace. Celé ulice Bangkoku, jež jsou věnované transgender komunitě, jsou lákadlem pro návštěvníky z celého světa. Mimochodem, Thajci moc nedávají na veřejnosti na odiv lásku v partnerství a ve vztazích. Transgender komunita je výjimkou, což je vidět i na jiných ulicích než na těch "jejich". 

Mekka operací

Nemocnice v Bangkoku v dnešní době provádějí týdně dvě až 
tři operace, které se týkají změn pohlaví. Za posledních třicet let 
místní lékaři učinili přibližně 3 500 takovýchto operačních zákroků. Pacienti neprocházejí žádnými zásadními psychologickými 
a dalšími testy jako například u nás. K operaci stačí, pokud jim 
je alespoň osmnáct let a mají k ní svolení rodičů. Od dvaceti let už dobrozdání rodičů nepotřebují.

Ti, kteří se chystají na cestu a identifikují se jako LGBT (nebo cokoli jiného "jiného"), rádi uslyší, že v Bangkokuje pro tuto komunitu připraveno mnoho příležitostí pro noční život. Jeden z největších homosexuálních klubů v Asii je DJ Station, který přináší extravagantní kabaretní show.

 

foto: The Nation/AFP, Profimedia, zdroj: The Nation