Budoucnost nejedné vinařské oblasti se rýsuje v konturách konopného byznysu a turistického ruchu. Například v kalifornském okrese Mendocino roste na místě bývalé vinice středisko, v němž se bude ve velkém pěstovat a zpracovávat konopí. Buduje ho společnost Flow Kana, která zde v roce 2017 odkoupila za 3,6 milionu dolarů třicetihektarový pozemek. Historie pozemku je přitom pevně spjatá s pěstováním vína. Patři rodině, jež na tomto místě založila jednu z prvních a nejslavnějších vinic v Kalifornii a celé Americe – Fetzer Vineyards.

S vinicemi jsou spojené určité zážitky: lidé je navštěvují v rámci poznávacích výletů a exkurzí, pořádají se tam ochutnávky, přičemž společnost Flow Kana hodlá v podobném duchu pokračovat. Pouze s tím rozdílem, že její návštěvníci budou cestovat po „vinicích“ a pozorovat drobné zemědělce při práci nikoli s hrozny vína, ale s lepkavými a voňavými květy konopných rostlin.

Konopná ochutnávka

Exkurze pak budou zahrnovat kromě samotného ochutnávání různých zde pěstovaných odrůd konopí i lekce zastřihávání, zpracovávání a balení. Návštěvníci se mohou těšit na semináře o historii konopí a také speciální gurmetské večery spojené s jeho degustací v lahodných pokrmech i nápojích (třeba dojde i na konopné víno).

Přímo na farmě bude možné přenocovat v rámci stále populárnějšího „bud & breakfast“, což je koncept konopného noclehu se snídaní. Tento název je slovní hříčkou na v anglicky mluvících zemích oblíbenou nabídku ubytování se snídaní zvanou „bed & breakfast“, kdy se ze slova „bed“ (postel) stalo slovo „bud“ (konopný květ neboli palice).

Společnost Flow Kana byla založena v sanfranciské Bay Area roku 2014 a původně fungovala coby donášková služba módního oblečení s konopnými motivy. Její současné pěstitelské produkty pocházejí pouze z venkovních farem, kde se konopí pěstuje organicky. Součástí firmy je i takzvaný Institut Flow Cannabis, který je v Kalifornii první svého druhu. Jeho výjimečnost spočívá například v tom, že pomáhá drobným nezávislým pěstitelům, aby se prosadili na trhu a poměřili tam své síly s velkými hráči. Myslí ale i na nové konzumenty, kterým chce formou školení osvětlit některé mýty týkající se této rostliny.

Továrna na konopí

Flow Kana, přezdívaná „Wonkova továrna na konopí“ podle slavného filmu s Johny Deppem, však přichází s jedním zásadním upozorněním: s prodejem konopí přímo na svém ve „vinicích“ nepočítá. Dychtiví konzumenti se tak budou muset spokojit s „ochutnávkovým salonkem“, kde se mohou občerstvovat všechny osoby starší 21 let.

Čtěte také:

Legalizace přináší nový fenomén: konopné církve
Od konopí k tvrdým drogám? Hloupost! Tyto 4 mýty stále ještě hýbou světem
Jak ovlivňuje konopí spánek? Je po něm hlubší a klidnější
WHO prozkoumá léčivou sílu konopí. Dočkáme se legalizace?

 

foto: Facebook Flow Kana, zdroj: Business Insider