Jak poznamenává server SpaceNews, NASA a čínská kosmická agentura vytipovaly pro své lunární mise Artemis 3 (první NASA mise na měsíčním povrchu s posádkou) a Chang'e-7 (čínskou misi lunárního vozítka) několik podobných míst pro přistání, včetně kráterů Shackleton, Haworth a Nobile, které se nacházejí v blízkosti jižního pólu Měsíce.

Obě agentury si tato místa možná vybraly kvůli jejich vysoké nadmořské výšce, dobrým světelným podmínkám a blízkosti zastíněných kráterů, v nichž se může zachytit měsíční vodní led, uvádí SpaceNews.

Jak se USA a Čína hodlají vypořádat se situací, kdy by se přistání obou lunárních misí překrývalo, zatím není jasné. Start misí je naplánován na rok 2025, respektive 2024. Jde o zcela novou otázku, která je přímým důsledkem toho, že návštěvu Měsíce plánuje stále více zemí.

Komplikující dodatek

Jak upozorňuje server SpaceNews, USA jsou při jednáních s Čínou o vesmíru omezovány dodatkem k zákonu o rozpočtových prostředcích známým jako „Wolfův dodatek“, což je klauzule z roku 2011, kterou zavedl tehdejší poslanec Frank Wolf (R-VA) a která výrazně omezuje možnosti NASA spolupracovat s Čínou v jakékoli oblasti.

Není těžké pochopit, proč mají USA i Čína zájem o stejná místa. Jde o prvotřídní místo pro těžbu zdrojů.

Ačkoli se bývalí američtí prezidenti Barack Obama i Donald Trump pokoušeli s Čínou vést rozhovory o vesmíru, tyto rozhovory se nikam neposunuly. Ani Bidenova administrativa v současné době nemá žádné veřejné plány na obnovení dialogů, uvádí zpráva.

Ačkoli volba obou zemí pro místa přistání na Měsíci není zrovna překvapivá, mohla by vyústit v historickou událost.

„Není těžké pochopit, proč chtějí stejná místa,“ uvedl pro SpaceNews profesor vesmírné a právní politiky Christopher Newman. „Je to prvotřídní místo pro těžbu zdrojů.“ Dle něj jde o příležitost pro spolupráci a kooperaci mezi oběma velmocemi a možnost promluvit o tom, že výzkum vesmíru má více než geopolitický charakter.

„Mohl by to být první potenciální bod konfliktu o zdroje mimo Zemi,“ dodal.

Newman rovněž poznamenal, že vzhledem k tomu, že obě strany podepsaly Smlouvu o využívání kosmického prostoru, měly by teoreticky „akceptovat využívání astronomických těles pro mírové účely“.

„Bude zajímavé sledovat, co se stane,“ řekl Newman pro SpaceNews a dodal, že „hodně bude záležet na tom, kdo se tam dostane jako první.“

Související…

Jsou organismy, jež přežijí i ve vesmíru. Na Zemi jsou ale místa, kde nepřežije nic
Matouš Bárta

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism