Už tento pátek se otevřou brány (a množné číslo je tu na místě) Univerzity Karlovy veřejnosti. A to speciálně díky akci Noc vědců. Program na téma Šetrně k planetě návštěvníkům připravilo ve čtyřech budovách více než 50 vědců z Univerzity Karlovy, umělec Vladimír Turner i host letošní Noci vědců na Univerzitě Karlově, pražská FAMU. Noc plnou vědy, poznání, nevšedních zážitků a ekologických témat v přitažlivém podání otevře panelová diskuze za účasti Václava Bělohradského, Bedřicha Moldana, Soni Jonášové, Jana Konvalinky a Víta Šimrala.

Vážnější i lehčí tóny aktuálně stále více zaznívajícího celospolečenského tématu klimatické změny, ekologie, udržitelnosti, stavu životního prostředí i vzájemných vztahů mezi lidmi nebo základních procesů lidské komunikace v propojení s vědeckou prací nabídne v rámci svého programu pro Noc vědců Univerzita Karlova v budově Právnické fakulty, Kampusu Hybernská, Chemického ústavu Přírodovědecké fakulty na Albertově a v novém Anatomickém ústavu v Motole.

Klimatická změna?

Jak naléhavé je začít řešit klimatickou krizi, co ji způsobuje a jak se k tématu staví politici a vědci, to vše v otázkách a odpovědích nabídne panelová diskuze v budově Právnické fakulty za účasti filozofa a sociologa Václava Bělohradského, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřicha Moldana, ředitelky a zakladatelky Institutu cirkulární ekonomiky Soni Jonášové, prorektora pro vědeckou činnost UK Jana Konvalinky a radního pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Víta Šimrala z MHMP.

V tématech klimatické změny bude pak v průběhu večera pokračovat program Centra pro otázky životního prostředí UK, kde si na své přijdou i děti.

Jste na Guestlistu?

Jako pichlavé upozornění na protiklad ke snaze aktivně řešit viditelné problémy současného světa připravil speciálně pro Noc vědců a prostor atria Právnické fakulty performanci umělec Vladimír Turner, který svým pojetím poukazuje na aroganci několika málo procent vysoce postavených lidí planety k aktuální situaci na Zemi.

Rozhodně si nenechte ujít návštěvu piteven a špičkového technického zázemí ve zbrusu novém Anatomickém ústavu 2. lékařské fakulty UK v Motole.

Pokud nejste na Guestlistu, po červeném koberci se jen tak neprojdete. Performance Guestlist se bude odehrávat po celou dobu trvání akce a zatáhne do hry i překvapené návštěvníky Noci vědců. Z této performance vznikne v průběhu noci experimentální dokument.

Takto to vypadalo v roce 2018. Zde je konkrétně svět hornin pod mikroskopem v petrologickém praktiku


Jako hosta Noci vědců přizvala k letošnímu ročníku Univerzita Karlova také pražskou FAMU, která doplní program o cyklus studentských dokumentárních snímků s tématy vědy, techniky, fake news i životního prostředí. Jedním ze snímků bude titul Na okraji (2018) režisérky Barbory Chalupové, která se podílí na vzniku dokumentu V síti Víta Klusáka.

Věda UK naživo

V rámci hlavního programu na Právnické fakultě UK zažijí návštěvníci kromě umělecké performance i výstavy fotografií (z výpravy do Indonésie za záchranou mořských želv, detailní fotografie pořízené okem vědců přímo z jejich praxe, nebo fotografie samotných významných vědců UK aj.), řadu zajímavých přednášek, filmů, komentované názorné ukázky a rozličné experimenty připravené lidmi z deseti fakult Univerzity Karlovy. Díky modelu mlžné komory zjistíte, jak vzniká a mizí teplotní inverze, jak souvisí módní průmysl s environmentální problematikou, co je slow fashion, jak funguje mluvení a řeč, jak zacházet s užíváním léků nebo proč je nutné rozhýbat naše děti a mnoho dalšího.

Rozhodně si nenechte ujít návštěvu piteven a špičkového technického zázemí ve zbrusu novém Anatomickém ústavu 2. lékařské fakulty UK v Motole. Tato příležitost se po skončení Noci vědců již nebude opakovat. Sami si zde vyzkoušíte práci s chirurgickými nástroji jako laparoskop či endoskop, a to stejným způsobem, jakým se zde budou učit studenti medicíny.

Nudit se nebudou ani děti

V Chemickém ústavu Přírodovědecké fakulty UK na Albertově je připraven bohatý program. Především malí návštěvníci se například podívají do Astrobusu – mobilní observatoře Štefánikovy hvězdárny, vyzkouší si nejrůznější fyzikální experimenty, podívají se na svět očima geografů, prozkoumají pod mikroskopem půdu a organismy, které ji obývají, a při luštění hlavolamů se možná zbaví strachu z matematiky.

V alternativním prostoru Kampusu Hybernská bude probíhat doprovodný program pro děti i dospělé. Děti se mohou s ekologickými tématy seznámit prostřednictvím divadelního představení či koncertu kapely Moje odpadky, budou mít možnost si vyrobit úplně nové předměty z odpadu – např. z toaletních ruliček, no a rodiče si zde mohou poslechnout přednášku o cirkulární ekonomice nebo prohlédnout aktivistické fotografie Petra Zewlakka Vrabce, mapující environmentální hnutí v Česku a Německu.

Celý program je vhodný pro děti, žáky druhého stupně základních škol, studenty středních škol i dospělé. Noc vědců se koná i na mnoha dalších místech v Praze a v dalších městech České republiky. Kompletní seznam míst a program naleznete na národním webu Noci vědců.

Co je Noc vědců (European Researchers’ Night)

  • Vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005
  • Posláním akce je popularizace vědy a boření mýtů o vědcích jako nevýrazných anonymních lidech, zavřených v laboratořích
  • Představuje lidem vědce jako „obyčejné“ smrtelníky, kteří se zabývají prací přínosnou pro každého z nás, umí o vědě mluvit, představit ji a být přitom i zábavní
  • Motivuje mladé lidi k práci ve vědě
  • V loňském roce se v 371 městech po celé Evropě i mimo ni Noci vědců zúčastnilo více než  1 500 000 návštěvníků
  • Letos se do Noci vědců zapojilo 64 institucí (oproti loňským 31)
  • Noc vědců je určená pro širokou veřejnost, děti, studenty, dospělé a všechny fanoušky věd – nejen přírodních, ale i humanitních
  • Akce je pro všechny zdarma

Související…

Pitvání i etika: S profesorem anatomie o tom, jak může naše tělo posloužit po smrti
Milada Kadeřábková

foto: Archiv Univerzity Karlovy, zdroj: Noc vědců