Podle mayského období vstupujeme do období 1-Kan (Ještěrka, Síť). Nastal čas, kdy je dobré posilovat své intuitivní schopnosti, sny a prohloubit svůj vztah k přírodě. Posilte a prohlubte všechny aspekty vašeho života. Vypněte svůj vnitřní dialog a zkuste vnímat jen své pocity. V tomto období mohou být vaše pocity mnohem přesnější než váš intelekt. Ještěrka rovněž může probudit vaši představivost, která vám účinně pomůže při dosahování vašich tvůrčích cílů.

Po období 1-Chuen (Opice), kdy jste mohli získat důležité informace a prohloubit své znalosti, nadchází období Ještěrky, která vám nabízí úplně jiný způsob vnímání vašeho světa. Jestli jste se v minulých dnech věnovali hlubšímu studiu nebo prohlubování svých analytických schopností, v tomto čase máte tento způsob uvažování hodit za hlavu. Nic nerozebírejte, příliš nepřemýšlejte a naslouchejte více svým pocitům. Pěstujte vnitřní ticho a naučte se důvěřovat svým intuitivním vjemům.

Nechte pracovat své emoce a kochejte se tichem.

Na úrovni těla si více uvědomte své fyzické tělo. Začněte cvičit sestavy, které jsou vám nejbližší. Raději v tomto třináctidení posilujte, než se protahujte. Tělo musí být velmi silné, abyste byli schopni své ostatní smysly rozvíjet. Na úrovni materiální můžete zaznamenat větší úspěch a prosperitu. Naslouchejte potřebám vašeho těla, abyste věděli, co je pro ně opravdu vhodné. Zjistíte, že tělo má svou vlastní inteligenci, která vám bude vždy k dispozici, když se ji naučíte číst.

Na úrovni mysli se zaměřte na stav mysli mezi bděním a sněním. Hned jak vstanete, snažte si vybavit si své sny. Pokud si navíc pořídíte snový deník a začnete si své sny zapisovat, budete udiveni, jaké souvislosti vám sny mohou poskytnout. Až půjdete spát, zkuste si svůj den zrekapitulovat a pak se snažte být u toho, když usínáte. Použijte sílu představivosti pro zesílení vašeho vlastního záměru. Často se během dne ptejte sami sebe, jestli jste vzhůru, nebo spíte. Tomu se říká zkoušení reality a po nějaké době se tento mentální návyk přesune do snu a vy si možná uvědomíte, že jste ve snu.

Na úrovni emocí si zkuste uvědomit všechny své důležité vztahy, na kterých vám záleží. V tomto třináctidení se vyplatí dát do svých vztahů úplně všechno. Nečekejte, že snaha přijde zvenku. Postarejte se sami o kvalitu vztahů, o které stojíte. Pokud se budete cítit špatně, dejte si sprchu, ale nepoužívejte ji bez plného vědomí. Poproste vodu, aby očistila vaše tělo i mysl. Pracujte se svým dechem. Dýcháte-li příliš povrchně, zkuste dech prohloubit a zjistíte, že se za chvíli budete cítit svěže.

Na úrovni ducha zkuste pracovat s živly. Ráno, když se budete sprchovat, poproste živel vody, ať vás očistí. Během dne vnímejte, jak vám vítr chce něco pošeptat, a stromy vás mohou učit o moudrosti země. K večeru si zapalte svíčku a představte si, že za vaší svíčkou sedí starý indiánský dědeček, kterému můžete všechno říct. Svěřte se dědečkovu ohni o svých úskalích, silných stránkách i záměrech. Uvidíte, že se za chvíli změní kvalita vašeho vědomí, a vy budete přesně vědět, co udělat. Rovněž požádejte sílu snů, aby vás učila. Vždy před spaním si uvědomte svůj záměr a představte si svůj vlastní úspěch. Pak se uvolněte a skočte do svých snů.

Uvědomte si, kdy spíte a kdy bdíte, a dejte prostor svým snům.

Podle západní astrologie jsme po celou dobu v ohnivém znamení Střelce, které přeje jak dalekým cestám, tak i cestám uvnitř vlastní mysli. Nebojte se použít sílu elementu ohně a pusťte se do díla. Kombinace Ještěrky a Střelce může v mnoha lidech probudit touhu po poznání šamanismu. Pokud budete mít možnost se setkat s nějakým indiánským vědoucím, je pro to skvělá doba. Uvědomte si svou víru a také ji začněte používat v praxi.

V neděli 3. prosince nastane úplněk v Blížencích. Dva dny před tímto dnem se vyhněte všem sporům, pokud to bude možné. Hledejte ta správná slova, abyste dokázali vyjádřit svou vlastní pravdu. Osa Střelce a Blíženců je osa učitele a žáka. Naučte se být po celý život neustále zvídavým dítětem a na druhou stranu se pokuste se svými názory vyjít před veřejnost. Odvážně překonejte své vnitřní strachy a vystupte ze své ulity. Uctěte svého vnitřního učitele i svou zvídavou mysl.

Doporučené otázky pro toto období:

  • Jak houževnaté je moje tělo?
  • Dokážu být trpělivý?
  • Cvičím pravidelně alespoň 2krát týdně?
  • Jaké problémy bych rád/a řešil/a?
  • Udržuji dostatečně hluboký vztah sám/a se sebou?¨
  • Co pro mě šamanismus znamená?
  • Zapisuji si své sny?

Doporučené činnosti pro toto období:

  • Zvyšujte svou odolnost cvičením.
  • Cvičte pravidelně.
  • Buďte aktivní.
  • Zkuste si uvědomit, že je to všechno jenom...
  • Zapisujte si sny každý den.
  • Pracujte se svou představivostí.

Více se o Robertovi Policarovi se dozvíte zde.