Je nezbytné si vyjasnit, po čem ve vztahu hladovím. Proč v něm jsem? Zachovejte si své individuální sny a potřeby v páru. Žádejte jasnost. Ženy často zkouší mužskou stabilitu a vyzývají tím k zavedení mustru přímé komunikace. Je to vlastně narážka a volání „vrať se do vztahu“. Něco plácnou, udělají vlnu.

Pokud tomu muž nečelí a neřekne si o jasnost, začne být zatížený a následně staví mezi sebe a partnerku zeď. Pokud partner/ka nemluví, nebo mluví jen o sobě, vztah to zatěžuje. Doporučuji si na takovéto projevy partnera dávat pozor. Pokud je silný introvert či bez sebereflexe, komunikace nebude snadná.

Pokud se neumím zastat svých potřeb, ohrožuji vztah.

Neutíkejte z konverzací, ve kterých zní kritika nebo výčitka, protože na každé z nich je určité procento pravdy. Když to nejste ochotni zkoumat a přiznat si to, ohrožujete vztah a jeho rovnováhu. Každý je ve vztahu plně zodpovědný za to, že řekne, co potřebuje. Pokud jste kompromisní, máte nejasné vztahy a to stojí moc energie, která vám v krizi bude chybět.

Tři druhy intimity

Je dobré znát své limity a to, co je proti vztahu. Pokud si zachováte vzájemný respekt a otevřenou komunikaci, je vždy šance na nápravu a zlepšení vztahu. Je dobré vědět, jaký potřebuji ve vztahu být, a je nutno hledat způsoby, jak se sžít. Dovolit si být sebou. Být ryzí – to znamená, že to musí vycházet ze mě.

Vždycky se dostáváme do konfliktu, jestli být bezpečný a neautentický, nebo autentický a kvůli tomu možná zraňující. Zároveň je třeba se poučit ze zranění, která přijdou dřív, než vztah zemře.

Jde vlastně o intimitu, ta má tři roviny:

  • Emoční – zde usilujeme o prohlubování a rozšiřování
  • Tělesná – s věkem a délkou vztahu ubývá, ale nabírá na hloubce
  • Mentální – stále se obnažujete a exponujete, opakovaně se ukazujete jinak

Vztah ale nemůže fungovat bez pocitu vážnosti. Je třeba mu dát váhu. Pokud nejsou vyjasněny role, tak vzniká chaos. Neví se, kdo co komu má a může dát. Pokud je některý partner ve vztahu nepřítomen, tak se k němu nelze vztahovat. Vzniká nerovnováha, která souvisí se vším ve vztahu. Včetně sexu.

Související…

Městský šaman Vladimír Münz: O mužských hranicích ve vztahu
Nový Fénix

foto: Shutterstock, zdroj: Vladimír Münz, Nový Fénix