Výzkumníci z Villanovy univerzity zjistili, že témata týkající se sexu jsou v Googlu nejčastěji vyhledávána během června a července. Čím to, že v létě tolik myslíme na sex… a přesto spolu spíme méně?

Začíná léto. Slunce z nás už dávno sházelo většinu oblečení a žene nás k vodě, do přírody i za opačným pohlavím. Nabuzení jsme už během jara, ale teprve v létě se nám hormony zblázní docela a my nemůžeme přestat myslet na sex. Čím to, že v nás toto období probouzí tolik touhy?

V létě naše chuť na sex stoupá. Problém je, že spíš v představách, protože realizace je ve 30stupňovém vedru horší.

Za vším hledej slunce

Na vině je – už zase – slunce. Během slunečných dnů jsme obvykle šťastnější a dobrý pocit sexu přeje.

„Sluneční světlo napomáhá produkci serotoninu, jednomu z hlavních neurotransmiterů, které nám umožňují zažívat rozkoš,“ vysvětlila psychiatrička Ashwini Nadkarni z Harvardské lékařské fakulty. Sluneční záření taky omezuje produkci melatoninu, hormonu, který řídí náš biorytmus v režimu den–noc. A je to právě melatonin, který potlačuje sexuálních choutky.

Navíc na sobě máme méně oblečení, odhalujeme více kůže, „provokujeme“ v ostatních nemravné myšlenky. „Lidé jsou více vzrušení, protože jsou vizuálně stimulováni veškerou tou kůží, kterou mají před očima,“ řekla americká odbornice na sex Debby Herbenick. Sexuoložka Jessica O'Reillyová připomněla, že v létě jsou lidé více společenští. Více mezilidského kontaktu – více možností navázat sexuální vztahy. Lidé v létě navíc více cvičí a fyzická aktivita provokuje produkci hormonů.

Můžeme očekávat v zimě více dětí?

Pokud se tedy v létě měníme na sexuální dravce, můžeme očekávat, že porodnice budou zažívat na začátku příštího roku perné chvilky? Ne tak docela. V horku se potíme, naše kůže je lepkavá a nepříjemná na dotek. Nemáme chuť „lepit se“ na druhé. Studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum ukázala, že během nejteplejších dnů v roce děti obvykle počaty nejsou. V horku máme chuť poflakovat se kolem a nic nedělat – hlavně ne nic namáhavého, natož aby se naše vlhká lepkavá těla spojovala dohromady.

Co je léto bez nějakého platonického románku?

Proč to ženy chtějí víc než muži?

Ženské a mužské hormony fungují jinak. Studie společnosti Lovehoney, která vyrábí sexuální hračky, dokonce naznačuje, že muži preferují sex v zimě. Může to být právě nedostatkem vizuálních stimulů. Sice nejsou tolik vzrušení, ale právě proto, že jim pohled na nahé tělo chybí, o to více ho vyhledávají.

U žen je to jinak. Podvědomě cítí, je-li do nich muž zakoukaný, stačí, když mu stojí nablízku. „Muž, který je přitahován k ženě, produkuje chemikálie, které vylučuje skrze pot, a ženský mozek je z nich schopen rozpoznat sexuální zájem,“ vysvětlila americká antropoložka Helen Fisher. Nejen že se v létě potíme víc, ale ženský čich je navíc v létě ostřejší než v jiných měsících.

Takže, pánové, nastal čas překonat svou lenost a sehnat si balík plný ledu. Pravda je taková, že právě léto je pro vás nejlepší období k „lovu“ a nabízí vám spoustu možností. Nechte si poradit od odbornice na vztahy Gildy Carle, která doporučuje využít teplého léta pro sex v přírodě: „Krása sexu v přírodě spočívá v tom, že zaměstnává všechny vaše smysly – aroma květin, chladný vánek na rozpálené kůži, měkká země pod vašimi těly.“

 

Čtěte také:

Letní románek v USA? Víte, kde potkáte nejvíc nezadaných?

Plavková sezóna začíná, ale na těchto plážích bikiny rozhodně potřebovat nebudete!

Sex s roboty bude tak návykový, že začneme žít v izolaci, tvrdí experti 

foto: Shutterstock, zdroj: Live Science, Růžový slon