Meruňky jsou oblíbeným letním ovocem. Jsou sladké, jemně nakyslé a v koláčích dovedou zázraky. Skvěle se snoubí s máslovou drobenkou a příprava je rychlá i jednoduchá.

Meruňky mají svůj prapůvod v Číně. Do Evropy se dostaly asi před dvěma tisíci lety a od té doby si vydobyly v české kuchyni své neodmyslitelné místo. Meruňkový koláč přitom můžete péct pořád dokola, se špaldovou moukou je zdravý a nikdy vás neomrzí.

Co budete na meruňkovou dobrůtku potřebovat:

3 vejce

3/4 hrnku (1 hrnek cca 250 ml) cukru Demerara

3/4 hrnku plnotučného mléka

½ hrnku slunečnicového oleje

½ pytlíku prášku do pečiva

1 hrnek špaldové bílé polohrubé mouky

1 hrnek špaldové bílé hladké mouky

Vypeckované rozpůlené meruňky

Na drobenku:

150 g másla

3 lžíce cukru Demerara

3 lžíce hrubé mouky

Příprava:

Nejprve si ze změklého másla, cukru a mouky připravíme drobenku a dáme ji vychladit do lednice. Vyšleháme vejce s cukrem a olejem.

Přilijeme mléko, přisypeme oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva a vyšleháme do hladkého těsta. 

Nalijeme na plech, na těsto poklademe meruňky, posypeme drobenkou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 30 minut.

foto: Shutterstock