Prázdniny jsou v polovině a mnoho z nás ještě míří k moři nachytat bronz, užít si pláží, zasportovat si na čerstvém vzduchu a také, no samozřejmě, ochutnat něco dobrého. Ti z nás, kteří se rozhodnou pro Španělsko, mají na výběr téměř nekonečný seznam tamních specialit. Jednou z nich je nápoj zvaný Horchata de chufa (čti orčáta de čufa). 

Lze ho ochutnat v mnoha barech, restauracích a speciálních podnicích zvaných Horchateria hlavně v Katalánsku a Valencii. A dokonce ho seženete i v běžných supermarketech. Že jste o tomhle drinku nikdy neslyšeli?

Ze všeho nejdříve se zastavme u názvu. Slovo "horchata" přišlo do Španělska během 18. století z Itálie, kde se pod označením "orzata" skrýval nápoj na bázi ječmene (it. "orzo"). Španělé, zejména v oblasti Valencie, vytvořili z "orzaty" nový název "horchata", ale jejich hlavní vylepšení spočívalo v tom, že použili pro výrobu nápoje plody šáchoru jedlého, čili tygřího ořechu. Španělsky "chufa". "Horchata de chufa" tedy zjednodušeně přeloženo znamená "rostlinné mléko z šáchoru". 

Klasická horchaterie ve španělské Valencii

Zázračný šáchor

Existuje mnoho způsobů výroby horchaty, od tradiční ruční a domácí verze až po klasické průmyslové zpracování. Základem je ale vždy rostlinné mléko z šáchoru a cukr. Šáchor, nebo chcete-li tygří ořech, je u nás zatím málo známá plodina, která má řadu pozitivních látek. Je zdrojem vitamínů C a E, minerálů hořčíku a draslíku, chrání před kardiovaskulárními chorobami a v neposlední řadě je vhodná pro alergiky na ořechy, protože se biologicky vlastně o ořech nejedná. Největším pěstitelem nejkvalitnějšího šáchoru jedlého je Španělsko a konkrétně právě oblast Valencie.

Horchata i ve formě nápoje zažene hlad a skvěle osvěží. Podává se totiž vždy chlazená v orosené sklenici. Chuťově se jedná o velmi lahodné slazené rostlinné mléko s oříškovou příchutí. A pokud myslíte na prázdné kalorie, existuje na španělském trhu i nedoslazovaná horchata bez cukru. Většinou si ji ale musíte koupit v obchodě v tetrapakovém balení. V pravé horchaterii ji prakticky nenajdete, protože té slazené se chuťově zkrátka nevyrovná.

Česká horchata

Na našem trhu je horchata k mání z pravé španělské chufy od české firmy Parvati, která původní recepturu přiblížila trendům zdravé výživy. Její horchata neobsahuje žádný  rafinovaný cukr, ale je doslazována nízkoglykemickým kokosovým cukrem a peruánskou plodinou lúcuma, které dodávají velmi příjemnou karamelo-vanilkovou příchuť. Kromě klasické verze jsou ještě k mání varianty se skořicí nebo s matchou.

Ať už se rozhodnete pro domácí zdravou verzi anebo španělský originál během vaší dovolené, v žádném případě neuděláte chybu. Dobrou chuť, přátelé! Buen provecho, amigos!