Vaječná pomazánka patří mezi ty nejoblíbenější, ale většinou bývá hodně tučná a to se v létě moc nehodí. Zkuste nahradit majonézu zakysanou smetanou, osvěžte ji jemně strouhanou mrkví a rázem máte lehkou verzi pro všechny příležitosti!

Na přípravu této pomazánky se nejvíce hodí slepičí vajíčka. Vybírejte je ale s rozmyslem a kupujte taková, která mají označení 0. Znamená to, že nosnice jsou chované v souladu s ekologickým zemědělstvím.  

Ani vajíčková pomazánka nemusí být nutně tučná.

Budeme potřebovat: 

4 vejce
2 mrkve
ledový salát
hrst sekané pažitky
1 lžíci dijonské hořčice
3 lžíce zakysané smetany
sůl
pepř
½ lžičky lahůdkového droždí
černý sezam na ozdobu

Postup:

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Mezitím si nastrouháme mrkev najemno a salát na tenké drobné proužky. Když jsou vajíčka studená, nastrouháme je na hrubém struhadle, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, pažitku, mrkev, salát a lahůdkové droždí. Vmícháme zakysanou smetanu. Necháme dobře uležet a podáváme buď na zlehka opečeném chlebu, nebo zabalené v tortile. Dozdobíme černým sezamem. Pokrm můžete servírovat s čerstvými rajčaty. 

 

 

foto: Shutterstock