I bez masa se dají připravit vynikající hamburgery. Nevěříte? Vyzkoušejte tyhle jednoduché variace. Chutnají skvěle a nebude vám po nich těžko.

Vegetariánské burgery mohou být dobré na chuť i snadné na přípravu. Stačí znát tu správnou kombinaci luštěnin, koření a dalších přísad. Kterému z těchto receptů neodoláte?

Burger s quinoou a červenými fazolemi

Než se pustíte do výroby tohoto vegetariánského burgeru, hlavní ingredienci quinoou určitě důkladně propláchněte, aby nebyla hořká. Také se doporučuje ji před vařením nechat alespoň 15 minut stát ve vodě.

Burger s quinoou a červenými fazolemi

Budete potřebovat:

1 hrnek vařené quinoy

1 plechovka červených fazolí

¼ hrnku rajčatové pasty

1 čajová lžička oregana

1 čajová lžička sušeného česneku

½ lžičky soli i pepře

volitelně mozarella nebo jiný sýr

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte v mixéru. Poté tvarujte burgerové placičky, které vyskládejte na pekáč. Navrch přidejte sýrové plátky a pečte 12 až  15 minut na 200 °C.

Fazolový burger s kukuřicí

Spojením fazolí, kukuřice a rýže vytvoříte chutný, ale i na bílkoviny a proteiny bohatý pokrm. Přidáním koření, jako je chilli a pepř, bude mít burger pikantní chuť.

Fazolový burger s kukuřicí a rýží

Budete potřebovat:

1 plechovka černých fazolí

½ hrnku vařené hnědé rýže

1 hrnek kukuřice

½ čajové lžičky sušeného česneku

1 lžička chilli

½ lžičky soli i pepře

1 vejce

1/3 hrnku strouhanky

Postup:

Všechny ingredience kromě strouhanky a vejce rozmixujte. Potom přendejte směs do misky, přidejte vejce a strouhanku a rukama vypracujte hmotu. Vytvarované placičky smažte do zlatova na pánvi s libovolným sýrem.

Květákový burger v orientálním stylu

Římský hrách, jak se také říká cizrně, je nejen základem pro hummus, ale hodí se i jako hlavní ingredience do vegetariánského burgeru. Když jej smícháte s orientálním kořením, budete překvapeni originální chutí.

Burger v orientálním stylu s květákem

Budete potřebovat:

1 květák

1 plechovka cizrny

1 malá cibule

1 červená paprika

1 stroužek česneku

1/3 hrnku koriandru

1 čajová lžička kurkumy

½ čajové lžičky mletého římského kmínu

1 a ½ lžičky soli

½ lžičky pepře

Postup:

Květák nastrouhejte, přidejte lžičku soli a nechte 20 minut odležet v čisté utěrce. Poté vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte ostatní suroviny a rozmixujte. Dochuťte a vytvořené placičky pečte v troubě na 180 °C po dobu 20 minut.

Batátový burger s česnekem

Tenhle burger si zamilují na první kousnutí i všichni milovníci masových burgerů. Sladké brambory ve spojení s dalšími ingrediencemi chutnají opravdu skvěle.

Burger z batátů a bílých fazolí

Budete potřebovat:

1 opečený a oloupaný batát

1 plechovka bílých fazolí

1 malá cibule

1 čajová lžička česnekového prášku

½ lžičky soli i pepře

1/3 hrnku lahůdkového droždí

1 lžička chilli

1/3 hrnku petržele

1 lžíce citronové šťávy

½ hrnku strouhanky

Postup:

Batát nakrájejte a spolu s ostatními ingrediencemi kromě strouhanky rozmixujte. Poté ručně vpracujte strouhanku. Ze vzniklé hmoty tvarujte burgerové placičky. Smažte na pánvi nebo pečte v troubě na 180 °C 12 až 15 minut.

foto: facebook Tasty vegetarian, Shutterstock