Černé plody šalvěje hispánské používali již staří Aztékové. A věděli proč. Chia semínka mají totiž úžasnou schopnost vázat na sebe vodu, díky níž upravují vodohospodářství v těle.

Pro tuto schopnost jsou také ceněna právě ve veganské kuchyni, kde smíchána s vodou po chvilce vytvoří tzv. „chia gel“, jež lze použít místo vejce. Jako např. v tomto receptu na skvělý chia perník, který pochází z další knihy sympatických českotřebovských veganek Katky a Veroniky. 

Chia semínka jsou rostlinnou alternativou živočišných vajíček.

Na chia perník potřebujeme:

¾ hrnku hladké mouky
¾ hrnku pšeničné celozrnné mouky
½ hrnku cukru
300 ml jakéhokoliv rostlinného mléka
2 lžíce kakaa
2 lžíce chia semínek
olej
marmeláda a kokos na dozdobení

Postup:

Semínka namočíme do malého množství vody a necháme chvíli odstát, dokud se nevytvoří onen pověstný chia gel. Mezitím smícháme všechny suché ingredience a pomalu přiléváme olej a rostlinné mléko. Nakonec přidáme semínka a pořádně promícháme. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 ° 20–30 minut. Testujeme špejlí. Po vyndání necháme chvíli vychladnout a poté můžeme potřít marmeládou a ozdobit kokosem.

Čtěte také: 

Petr a Gabi Foodies: Skvělý chia puding 

Dejte si konopí. Srovnáte hormony

Znáte zdravé alternativy k méně prospěšným potravinám? 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Katka Balcarová a Veronika Chládková: Místo vejce banán, Místo kapra hlíva