Hadi nejsou společenští tvorové. Nežijí ve smečkách jako vlci ani mezi sebou „neklábosí“ jako psouni prérioví. Tito plazi spojují síly jen za jediným účelem: zabít. Ano, vaši nejhorší noční můru teď potvrzuje výzkum ruského vědce a zoologa Vladimira Dinetse. 

Svět je děsivé místo i bez nových vědeckých studií. Biolog Vladimir Dinets působící na Universitě v Tennessee se však rozhodl, že nám letos „zpříjemní“ cesty do exotických končin. Na základě dlouhodobého pozorování hroznýšovců kubánských zjistil, že tito predátoři neloví vedle sebe, ale spolu. A ano, jak už jméno tohoto plaza napovídá, najdeme ho především na Kubě a okolních ostrovech. Plánoval tady někdo dovolenou v Karibiku?

Hadi útočí

Hroznýšovec kubánský je tvor, který dorůstá délky až čtyř metrů, má štíhlé tělo a šedo-bílo-černou kresbu na hřbetě. Co je ale důležité – mezi jeho oblíbenou lahůdku patří hlodavci, ptáci a hlavně netopýři. Ruský vědec ve své studii zjistil, že pokud se u jeskyně s těmito nočními tvory objevil víc než jeden had, jednotliví útočníci utvořili skupinu, koordinovali se a spustili se ze stropu tak, aby zahradili únikovou cestu ze sluje. Tak dosáhli skoro 100% úspěšnosti lovu. Pokud se o získání kořisti pokusil jen jednotlivec, úspěšný byl v mnohem menším počtu případů.

Podle biologa však existuje z celkových 3 650 druhů hadů pouze malé množství těch, kteří loví ve skupině, a tato „domluva“ mezi nimi ještě nebyla dostatečně vědecky podložena. Víme, že se vyskytuje především u „stromových“ typů. K potvrzení tohoto jevu však nebude stačit pouze jedna studie, publikovaná ve vědeckém magazínu „Animal Behavior and Cognition“.

Děsivé divadlo 

Tato informace ze světa chladnokrevných tvorů jistě vyděsí nejednoho ofidiofoba – čili jednice, který má z hadů panickou hrůzu. Vy ostatní se však obávat nemusíte, pokud se nerozhodnete svůj útěk do exotických krajů strávit v netopýří jeskyni uprostřed džungle, nebezpečí vám nehrozí.

I když to je přesně to, co se rozhodl udělat i hadí zaříkávač Dinets, a přežil, aby o tom mohl publikovat studii. Ten ve sluji, kde žilo devět hroznýšovců, strávil celkem osm bezesných nocí. Jednotlivé hady se naučil rozpoznávat podle jejich kresby a sledoval je, jak visí napříč jedinou únikovou cestou z jeskyně vždy za svítání a při západu slunce, protože to je přesně doba, kdy jejich nic netušící oběti prolétávaly kolem. Celé toto děsivé divadlo, které se odehrávalo v Národním parku Desembarco del Granma, probíhalo za skoro úplné tmy, protože šupinatí predátoři loví po hmatu. Jak je vidět, i věda je nebezpečný byznys, ale v tomto případě jsou její obětí pouze netopýři. 

 

Čtěte také:

Hadí mord zamorduje i přebytečná kila

Navigaci? Tu mravenci nepotřebují!

Pavouci ročně zlikvidují více hmyzu než lidé masa 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Popular Science