Odhalit rakovinu dost brzy na to, aby ji bylo možné bez větších problémů vyléčit? Přesně s tímto receptem na jednu z nejhorších civilizačních chorob přišel tým výzkumných pracovníků z John Hopkins Kimmel Cancer Center. Podle nich dokáže jednoduchý neinvazivní krevní test zjistit příznaky této nemoci ještě předtím, než se skutečně projeví.

V nové studii publikované v magazínu Science Translational Medicine pracovali výzkumníci se screeningovým testem, který by mohl být použit u zdánlivě zdravých lidí. Vyvinuli jej analýzou krevních vzorků pocházejících od 200 pacientů s karcinomem prsu, plic, vaječníků a kolorektálního karcinomu pro mutace v téměř 60 genech, které byly spojeny s několika druhy rakoviny.

„Cílem bylo vyvinout krevní test, který by mohl předpovídat pravděpodobnou přítomnost rakoviny bez znalosti genetických mutací, jež se nacházejí v nádoru testovaného jedince,“ oznámil v tiskové zprávě doktor Victor Velculescu, PhD, profesor onkologie v John Hopkins Kimmel Cancer Center. 

Že by bychom byli zase o krůček blíž k léčbě rakoviny? Nové krevní testy ji odhalí dřív, než se stihne rozšířit.

Identifikace rakoviny v rané fázi je možná

Poté, co byl test použit na pacientech s potvrzenou rakovinou, přesně identifikoval 62 % těch, kteří měli teprve první a druhý stupeň této nemoci. „Tato studie ukazuje, že rozpoznání rakoviny v rané fázi pomocí změn DNA je proveditelná a že naše metoda přesné sekvence představuje velice slibný přístup k dosažení tohoto cíle,“ dodává Velculescu.

Čísla hovoří jasně

Mezi 42 účastníky výzkumu s kolorektálním karcinomem byli vědci u poloviny z osmi pacientů schopni správně předpovědět první stupeň onemocnění a identifikovali ho i u 89 % osob s druhým stupněm onemocnění. Ze sedmi postižených rakovinou plic ho v první fázi správně rozpoznali ve 45 % a v druhém stádiu až u 72 % pacientů. A to vše přesto, že kolorektální karcinom a rakovina plic se v nejranějším stádiu vyskytují prakticky bez příznaků.

I přesto, že je rakovina plic druhého stupně ještě v podstatě bez příznaků, podařilo se ji díky novým testům rozpoznat u 72 % pacientů.

Žádná z mutací se neobjevila v krvi

Skutečnost, že test pravděpodobně nepovede k falešným pozitivním výsledkům, podporuje fakt, že vědci zkoumali 44 pacientů trpících rakovinou. Žádná z mutací se přitom v jejich krvi neobjevila. To znamená, že zdraví lidé se nebudou muset obávat toho, že by jim test vyšel špatně a informoval je o vzniku této nemoci neprávem. Takový problém totiž vyvstává v případě jiných screeningových testů, jako je třeba CT vyšetření rakoviny plic. To může často odhalit falešná pozitiva a vést tak k následnému zbytečnému testování a stresování pacienta.

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention