Od pátku 22. dubna do neděle 24. dubna mají fanoušci fantastiky program daný: v pražském O2 Universu proběhne třetí ročník popkulturního festivalu ComicCon. Jeho tvůrci velmi důrazně prosazují výraz popkultura, a naprosto správně: z okrajových žánrů se sci-fi, komiks, fantasy, cosplay, deskové hry a všechny příbuzné druhy zábavy staly jedním z hlavních proudů, které popkulturu tvoří. Svědčí o tom i neutuchající zájem o festival: první ComicCon se odehrál těsně před covidem a O2 Universum praskalo ve švech. Druhý ComicCon organizátoři riskli uprostřed omezených covidových podmínek – a riziko se jim bohatě vyplatilo, fanoušci se opět hrnuli proudem.

Jedna hvězda vedle druhé

Na festival lákají návštěvníky hvězdná jména. Když to vezmeme popořadě: letos přijede třeba Christopher Lambert - Highlander, Bernard Hill - král Théoden z Pána prstenů, Robert Piccardo neboli Doktor ze Star Treku, Finn Jones čili Ser Loras Tyrell ze Hry o trůny, Danny Rand ze seriálu Luke Cage, Hattie Hayridge coby Holly z Červeného trpaslíka, Julian Glover - velmistr Pycelle ze Hry o trůny, Victoria Yeates - Bunty z filmové série Fantastická zvířata nebo Cara Buono - Karen Wheelerová ze Stranger things a spousta, spousta dalších herců, komiksových tvůrců a cosplayerů, se kterými se návštěvníci mohou setkat, poslechnout si jejich přednášky nebo se s nimi vyfotit. Ze zahraničních komiksových tvůrců dorazí David Lloyd, Lee Sullivan, James O'Barr, Kevin J. Anderson nebo Stewart Kenneth Moore. Domácí scénu pak budou reprezentovat Petr Kopl, Nikkarin, Dan Černý a Alice Slavíčková.

Společná fotografie z ComicConu 2021. Schválně, kolik postav poznáte?


Kostýmy, věda i deskové hry

Všechny výtvarníky můžou návštěvníci pozorovat přímo při práci. Tím ale program zdaleka nekončí: vzácný host, astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar, na přednášce poradí, jak otevřít okna vesmíru dokořán. Kromě toho bude jako obvykle otevřena obří herna deskových her a také spousta stánků, ve kterých si návštěvníci budou moci pořídit nejrůznější propriety, knihy, meče, figurky, hry… prostě všechno, co s popkulturou v představách ComicConu souvisí. Vizuálně nejzajímavější je pro všechny návštěvníky jistě část týkající se kostýmů. Kromě toho, že na chodbách potkají nepřeberné množství cosplayerů, proběhne opět kostýmová soutěž PragoCosplay a nesoutěžní přehlídka dětských kostýmů. „Při hodnocení soutěže nezáleží jen na kvalitě samotného kostýmu, ale i na celkovém hereckém ztvárnění vybrané postavy“, vysvětluje programový ředitel festivalu Václav Pravda. Videoherně a deskoherně bude vyhrazena plocha přes 1400 m².  V rámci obří videoherny budou představeny nové i retro konzole, videohry, virtuální realita, ale také herní počítače, notebooky atd. Bohatý fanouškovský program připravuje komunita známá z dalších českých conů.

Kdo říkal, že metropolitní plán musí být nuda?


Na programu ComicConu Prague je rovněž řada dalších specialit a skvělých projektů. Speciální expozice s názvem Future City přenese zájemce pomocí nejmodernějších virtuálních technologií do Prahy blízké budoucnosti, za zmínku stojí také muzikál 2116 známého sci-fi spisovatele Raye Bradburyho v podobě inscenovaného koncertu v kostýmech, výstava soch Lego v životní velikosti a Star Trek kostýmů a rekvizit.

Vstupenky si zakoupíte na webu festivalu, kde se dozvíte i podrobný program. Pokud chcete mít opravdu aktuální info, sledujte Facebook nebo Instagram ComicConu, který společně organizují společnosti Active Radio a. s. a ComicCon Prague s. r. o. Hlavním mediální partnerem je hudební rádio Evropa 2. Záštitu převzali kulturní atašé Velvyslanectví USA v Praze paní Natalie D. Wilkins, primátor hlavního města Prahy MUDr. Zdeněk Hřib a starosta městské části Praha 9 Mgr. Tomáš Portlík. Hlavními partnery jsou Coca-Cola, LEGO, Prusa Research a Leukoplast.

Související…

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Future City aneb strojem času do budoucnosti metropole
Zdeněk Strnad

foto: ComicCon, zdroj: ComicCon