Zeptáte-li se ortopeda, co stojí za nejčastějšími zraněními u vody nebo na koupališti, obvykle vám odpoví, že na vině je špatná obuv. A že nejčastějším letním zraněním od vody, za které můžou boty, jsou zraněné prsty na nohou. Pojďme se podívat na to, jaké boty k vodě vybrat, abyste si léto nejen užili, ale také je přestáli bez úhony.

Podle odborníků Češi nevěnují dostatečnou pozornost volbě správných bot k vodě. Dochází tak často k úrazům kvůli podklouznutí na nerovném nebo na kluzkém povrchu. Češi obvykle buď k vodě nenosí boty žádné, nebo vybírají pouze s ohledem na design a praktickou stránku bot neřeší.

Žabky jsou ideální spíše pro suché povrchy, obvykle nemají protiskluzovou podrážku. Crocsy zase nejsou natolik prodyšné.

Boty k vodě by měly splňovat několik základních požadavků. Měly by mít v první řadě protiskluzovou podrážku, která zabrání smeknutí nohy na kluzkém nebo mokrém povrchu. Bota by se neměla rozmáčet, a pokud plánujete mít na noze boty delší dobu, měly by být také prodyšné.

Většině Čechů se při spojení „boty k vodě“ vybaví žabky, crocsy nebo sandály. Žabky jsou ideální spíše pro suché povrchy, obvykle nemají protiskluzovou podrážku. Crocsy zase nejsou natolik prodyšné, aby je mohl na sobě člověk mít několik hodin a stále se cítil komfortně.


Zapomeňte také na kecky nebo na designové sandále. Klasické tenisky sice mají silnější podrážku, ale pokud je namočíte, schnou poměrně dlouho. A soukat se do mokrých bot, případně v nich trávit cestu domů, není příjemný zážitek. Módní a designové sandále zase nerespektují fakt, že mokrá noha se v botách chová jinak než noha suchá. Více v botě kloužete a bosá noha pak naráží na pásky sandálů. Nemusíte si sice dělat hlavu s vysycháním bot jako u tenisek, ale můžete si odnést pěkných pár puchýřů.

Jak si tedy boty správně vybrat? 

Rozhodně neuděláte chybu, budete-li se při výběru bot k vodě inspirovat u sportovních značek. Jednou z možností jsou třeba pantofle Nike, které jsou prodyšné a univerzální jak k bazénu, tak do sprchy. Zároveň také jdou s posledními trendy, a budete tak mít jistotu, že máte nejen správné, ale také designově hezké boty.

Sportovní značky obecně jsou velmi dobře připraveny na to, že jejich zákazník žije aktivním životem a neomezuje se jen na polehávání u bazénu.

Dalším zástupcem sportovních značek, které vyrábí i pantofle, sandále a boty vhodné do vody, je například Adidas. I tady najdete nepřeberné množství bot, které můžete využít k vodě. Sportovní značky obecně jsou velmi dobře připraveny na to, že jejich zákazník žije aktivním životem a neomezuje se jen na polehávání u bazénu. Kategorií sama pro sebe jsou pak přímo boty do vody určené k plavání a potápění. Ty jsou obvykle gumové, s mnoha perforacemi, které odvádí vodu z boty, a mívají protiskluzovou podrážku. Do náročnějšího a kamenitého terénu se zase spíš hodí boty s vyšší podrážkou, díky kterým nebudete cítit pod nohou každý kámen.

Při výběru bot tedy zvažte, k jakému účelu je budete potřebovat. Chcete jen boty na přesun od bazénu k ručníku? Pak zvolíte nejspíš jiný typ bot než člověk, který se chystá zdolat kamenitou pláž u přírodního koupaliště. A ať už u vás vyhrají nazouváky, klasické sandály nebo žabky, vybírejte uvážlivě, ať si můžete letní sezónu užít v pohodlí a bez nehod.

Související…

Módní trendy hovoří jasně: Do ulic jedině v dámských pantoflích
Komerční článek

foto: eObuv, zdroj: eObuv