Kvalitní, pevná dětská matrace a přiměřená velikost dětské postýlky jsou základem pro zdravý a klidný spánek novorozence. U větších dětí hraje výběr dětské postele i matrace stejně podstatnou roli. Vybírejte i kvalitní lůžkoviny, které se občas dají vyprat i s dětským povlečením a prostěradlem.

Vhodné osvětlení

Se stropním osvětlením si nevystačíte. Světelné podmínky dětského pokoje jsou klíčové pro miminka, předškoláky i školáky. Pro nemluvně potřebujete tlumené světlo, u kterého klidně a uvolněně usne, školákovi nesmí chybět lampička, která mu posvítí na úkoly.

Pro starší děti nezapomeňte na kvalitní psací stůl a ergonomickou židli. Obojí může být nastavovací.

Pro starší děti je vhodné umístit k posteli lampu se stínítkem, která mu usnadní usínání i brzké vstávání. Oblíbená jsou i bodová světla zabudovaná do stěn chodeb nebo nábytku, díky kterým se menší děti nebojí jít v noci na WC nebo přeběhnout za mámou do ložnice.

Koberec pro příjemné hraní

Podlahová krytina v dětském pokoji musí splňovat přísná kritéria. Musí být teplá a musí se dát rychle a kvalitně uklidit. Můžete sáhnout po metrovém koberci s krátkým chlupem, který lze snadno vysát a vydrží i zašlapanou svačinu.

Vhodné je i linoleum, marmoleum nebo plovoucí podlaha, kterou lze zkombinovat s kusovými koberci. Podlaha by určitě neměla být studená, protože si všechny děti nejraději hrají na podlaze. Pro starší děti nezapomeňte na kvalitní psací stůl a ergonomickou židli. Obojí může být nastavovací.

Úložné prostory

Učit děti úklidu a pořádku už od malička je později k nezaplacení. Pomůže vám k tomu přehledný systém skříní, komod, poliček, krabic a beden na oblečení, hračky, hry, knížky a všechny dětské poklady.

Skladovací prostory jsou nevyhnutelné. Umožněte dětem, ať si mohou uklízet i samy. Sezónní oblečení je třeba uskladnit na čisté a suché místo. Může to být skříň v předsíni, nebo můžete vakuovat oblečení do pytlů a skladovat je v nástavcích či úložných prostorách pod postelí. Důležité je, aby vám nepřekáželo.

Dejte na názor dítěte

I malé děti mají svůj názor a umí dát najevo, co se jim líbí. Děti se rychle zorientují a jasně vám vyjeví, v jakém pokojíčku se jim bude nejvíce líbit. Vybavení dětského pokoje vybírejte společně s dítětem a jeho volbu jemně korigujte.

Vybrat si může třeba barvu stěn, vzor tapet, design dětského povlečení či barvu prostěradla do postele, zda chce skluzavku z lůžka nebo houpací síť. Praktické detaily pak snadno doladíte sami.

Související…

Zařiďte si koupelnu v populárním retro stylu
Komerční článek

zdroj: Bonami.cz