Není to jen český problém. Prodej piva v britských hospodách se v roce 2020 snížil na polovinu, dokonce na nejnižší úroveň od 20. let 20. století. Důvodem jsou tvrdá a dlouho trvající omezení během pandemie koronaviru. Celkový prodej piva v hospodách loni klesl o 56 % přibližně na hodnotu 6,1 miliardy liber, což je ztráta ve výši 7,8 miliardy liber (bezmála 230 miliard korun) ve srovnání s rokem 2019, uvádí sdružení britských podnikatelů v pohostinství British Beer & Pub Association (BBPA).

Britský ministr financí Rishi Sunak čelí rostoucímu tlaku, aby přijal opatření, která by v celém sektoru zabránila vlně krachů, jež podle odborníků zpomalí britské hospodářské oživení po uvolnění lockdownu. Think tank The Resolution Foundation uvádí, že více než polovině pohostinských firem v Británii včetně hospod, kaváren a restaurací zbývají hotovostní rezervy na méně než tři měsíce. Důvodem jsou finanční škody způsobené několika lockdowny a slabší poptávkou během pandemie.

Lockdown je zničující

Think tank vyzval k rozšíření vládních grantů pro firmy v nejvíce zasažených sektorech a varoval, že pohostinství se budou v příštích měsících s velkou pravděpodobností zbavovat zaměstnanců nebo přímo zavírat provozy, což je v rozporu s plány na oživení britské ekonomiky. Prodeje piva v hospodách byly v posledních třech měsících roku 2020 o 77 % nižší ve srovnání s rokem 2019. Hospody byly totiž v listopadu uzavřeny v rámci celonárodního lockdownu. Tržby ve druhém čtvrtletí roku 2020, tedy během prvního lockdownu, poklesly meziročně dokonce o 96 %.

Během celonárodních lockdownů byly všechny hospody zavřeny. Když pak byla opatření uvolňována, hospody byly otevřeny jako jedny z posledních.

BBPA uvedla, že je nutný nejen vládní stimulační balíček, ale i plán na znovuotevření hospod, které by se měly otevřít ve stejnou dobu jako dosud zavřené  maloobchody, které neprodávají potraviny. Resolution Foundation uvádí, že v celé britské ekonomice se celkový objem hotovosti firem v roce 2020 zvýšil o 118 miliard liber, což je v ostrém kontrastu s průměrným poklesem přibližně 40 miliard liber během každé z posledních čtyř recesí. Doplňuje ovšem, že firmy v nejvíce zasažených odvětvích, jako je pohostinství, zažívají velké potíže. Ty budou mít za následek rozsáhlé krachy a propouštění, tedy pokud nebudou přijata navrhovaná opatření.

Uzavření tisíců podniků?

Hospody po celé Velké Británii čelily mnoha omezením od zákazu vycházení a setkávání s cizími rodinami až po požadavky na podávání alkoholu pouze s hlavním jídlem. Během celonárodních lockdownů pak byly všechny hospody zavřeny. Když pak byla opatření uvolňována, hospody byly otevřeny jako jedny z posledních veřejných míst.

Podle analytiků konzultačních společností CGA a AlixPartners přišla Velká Británie během roku 2020 téměř o 6 000 podniků s licencí na podávání alkoholu. BBPA uvedla, že nuceny zavřít budou další tisíce hospod, pokud vláda neposkytne tomuto sektoru finanční podporu, a to včetně prodloužení snížení sazby DPH.

Skupiny podnikatelů v pohostinství také požadují snížení daně z piva. Mluvčí britského ministerstva financí uvedl, že vláda během pandemie investovala na ochranu milionů pracovních míst a samotných podniků více než 280 miliard liber. S nadcházejícím jednáním o rozpočtu načrtne vláda další fáze plánu podpory pracovních míst a rodin po celé Velké Británii.

Související…

Koronakrize je ideální čas pro udavače, říká ve Flowcastu hospodský ze Dna pytle
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian