Krásné kopretiny s nápadným žlutým středem a okrasnými bílými listy jsou stálicemi zahrad po desítky let. Pěstovala je vaše babička na své venkovské zahradě u plotu, zahradu ve městě či v květináči si jimi zkrášlovala i vaše maminka a vy je bez problémů můžete zasadit do své moderní i přírodně pojaté zahrady.

Poklad každé podzimní zahrady

Zahradní kopretiny jsou velmi odolné a nenáročné rostliny. Dobře se jim daří i v horších půdních podmínkách, takže snesou jakékoli stanoviště, které jim přichystáte. Na podzim se dají výborně kombinovat s řadou kvetoucích rostlin i travin.

Pokud si z nich budete chtít udělat výzdobu i doma, vydrží se váze s pravidelně vyměňovanou vodou v plné kráse i čtyři týdny.

Nádherně jim to sluší v kombinaci s třapatkami a dalšími vysokými květinami. Mohou se vztyčit i nad nižšími výsadbami a vytvořit tak nové patro. Během našich zim se jim velmi dobře daří a nejsou nijak choulostivé. V dalším roce vás potěší mohutnějšími trsy a kompaktnějšími rostlinami.

Nejdéle kvetoucí rostlina

Kopretina patří ke kráskám, které vás v zahradě potěší opravdu dlouho. Jejich nádherné bílé květy mohou zdobit zahradu po celý podzim.

Pokud si z nich budete chtít udělat výzdobu i doma, vydrží se váze s pravidelně vyměňovanou vodou v plné kráse i čtyři týdny. Po odkvětu můžete rostliny seříznout, třeba se vám poštěstí a vykvetou znovu.

Netradiční kopretiny

Pokud neholdujete tradiční kráse kopretin, ale máte rádi květiny, které nemá nikdo v okolí, můžete si místo tradičních bílých kopretin se žlutým středem vybrat některou z okrasných variant.


Velmi populární jsou jemné růžové kopretiny nebo nápadné a dekorativní žluté kopretiny. Ani tradiční kopretiny s bílými listy nemají jenom jednu variantu – najdete řadu kopretin, které připomínají plané luční kvítí, ale i kultivary, které mají desítky jemných drobných listů a s původní kopretinou je spojuje jenom barevnost.

Výsadba kopretin a péče o ně

Kopretiny se sází na začátku a ke konci sezony, tedy na jaře a na podzim. Výsadba není nijak ohraničena posledními podzimními dny, důležité je pouze to, abyste je sázeli do půdy, která zatím nepromrzla. Nejlépe se jim bude dařit v propustné půdě bohaté na živiny. Pokud jim přidáte trochu kompostu či humusu, budou bohatě kvést.

„Nepotřebují pravidelnou zálivku. Zavlažujte je tedy pouze v případě velkého dlouhodobého sucha v létě nebo během vyprahlých dnů na jaře,“ doporučuje Václav Mařík ml., zahradník ze Zahradnictví Flos v Řeži u Prahy. Kořeny mladých rostlin byste měli před vysycháním a mrazem chránit mulčovací kůrou. Za dva nebo tři roky můžete kopretiny s úspěchem rozdělit a rozsadit na další místa vaší zahrady.

Jak kombinovat kopretiny

Jemné květy kopretin se v zahradě hodí na řadu míst. Sluší jim to na okrajích záhonů, v podrostu okrasných dřevin, ale s velkým úspěchem se pěstují i na skalkách. Výborně se kombinují s máky, třapatkami nebo liliemi.

Nejsou jen výsadou zahrad, s úspěchem se dají pěstovat i na terasách a balkonech, kde zvláště vyšší kultivary vytvoří nepřehlédnutelnou a velmi nápadnou dominantu. Díky kopretinám a dalším trvalkám může být vaše zahrada krásně rozkvetlá i v říjnu.

Související…

Chcete svým blízkým zpříjemnit den? Čerstvé květiny se hodí v každé situaci
Komerční článek

foto: Zahradnictví Flos, zdroj: Zahradnictví Flos