Podle údajů Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) poklesne v Evropě zahraniční cestovní ruch v důsledku onemocnění Covid-19 o 60 %. To je obrovské číslo, jen v Praze to může znamenat pokles o více než 3 miliony návštěvníků. A jak v městské kase, tak podnikatelům budou příjmy od turistů citelně chybět.

Praha není samozřejmě jediná, která musí nastalou situaci řešit. S identickými problémy se potýkají všechny evropské metropole a snaží se je vyřešit různými způsoby. Filozofie je ale stejná: když nepřijedou turisté ze zahraničí, musíme nalákat ty z domova.

V Praze jako doma

Česká metropole spustila portál V Praze jako doma, pomocí kterého (nejenom, samozřejmě) se bude snažit dohnat manko až 80 miliard korun – ano, přesně o tolik se odhaduje, že by hlavní město mohlo v důsledku koronakrize přijít. Program připomíná oblíbené sbírání bodů a jejich směnu za cílové odměny. Pokud se ubytujete v některém z hotelů, penzionů či kempů, které jsou v programu zapojeny (a stojí více než 800 Kč za pokoj), obdržíte za každou osobu a noc celkem 2 body v hodnotě 400 Kč. A tyto body pak můžete utratit za návštěvy památek, muzeí, různé výlety či atrakce.

Kampaní #vprazejakodoma chceme pomoci hlavně podnikatelům a všem, kdo v turismu pracují.

„Je to jeden z dalších kroků, jak stabilizovat Prahu v ekonomické rovině v důsledku epidemie Covid-19. Věříme, že se k nám v létě přijede podívat hodně návštěvníků z Čech, Moravy, Slezska i sousedních států, kteří teď mají výjimečnou příležitost vidět Prahu tak, jak ji dosud neznali. Praha má co nabídnout,“ řekl primátor Zdeněk Hřib.

„Kampaní #vprazejakodoma chceme pomoci hlavně podnikatelům a všem, kdo v turismu pracují. Hlavní město podpoří částkou 120 milionů korun restart cestovního ruchu, který chceme zároveň rozběhnout v nové, udržitelnější podobě ke spokojenosti podnikatelů i Pražanů,“ uvádí Hana Třeštíková, radní pro oblast kultury a cestovního ruchu. Mezi místa, kam se můžete za pražské body podívat, patří například botanická zahrada, technické muzeum, planetárium, s průvodcem se můžete vydat na Hradza staropražskými strašidly nebo také na pivo.

V Bratislavě za netopýry i za Lúčnicou

Obyvatelé slovenského hlavního města si oblíbili okolní lesy, proto bude Bratislava pořádat například městské denní tábory, zaměřené na zvířata, stromy a přírodu jako celek. Děti mohou také vyrazit za netopýry, včelami, motýly nebo jít na vycházku s výkladem o historii Hornej Mlynskej doliny.  Otevírají se také místa na kempování a pikniky a také všechna koupaliště – samozřejmě s omezeními, jako je měření teploty, dezinfekce a rozestupy. Pro aktivní strávení dovolené připravila Bratislava tradiční festival Kultúrne leto, které letos proběhne na netradičních a atraktivních místech.

Koncerty proběhnou v parcích, amfiteátru nebo v Botanické zahradě. Festival letos oslaví již 45 let od svého založení a při této příležitosti proběhne také vernisáž fotografické výstavy mapující historii festivalu. „Těší mě, že můžeme otevřít koupaliště, spustit Kulturní léto a co nejvíc různých sportovních a oddechových aktivit, které budou připomínat běžný život před pandemií,“ říká Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Vídeňské uličky jsou cool!

Vedro ve městě dokáže spolehlivě odradit od procházek i ty nejnadšenější turisty. Ve Vídni si položili logickou otázku: Jak to udělat, aby se turisté necítili jako burgery na grilu? Jedním z řešení jsou uličky s jemnými vodními sprchami, které rakouská metropole zřídila v osmnácti městských čtvrtích. „Klimatické změny jsou čím dál tím citelnější, a proto musíme jednat. ,Cool‘ uličky jsou místem, kde se mohou setkat lidé ze sousedství a kde v horkých měsících naleznou chládek,“ říká místostarostka Birgit Hebeinová.

Takhle vypadá vídeňská "cool ulička", hipsteřina pro všechny


Kromě jemné sprchy a stromů (ty se ve Vídni vysazují neustále a na rozdíl od Prahy už je asi nikdo ani nepočítá) mohou návštěvníci ke svlažení využít také kašny nebo speciální stínidla, které budou na ulicích k dispozici až do 20. září. A co potěší hipstery a příznivce cyklistické dopravy asi nejvíc? V okolí „cool“ uliček platí zákaz vjezdu i zákaz parkování. A pokud by vám uličky nestačily, můžete se podívat do chladícího parku, který najdete poblíž známého Esterházyho parku.

Související…

Primátor Bratislavy: Přívětivé město udělá z obyvatel přívětivé lidi
Jaromír Hasoň

foto: V Praze jako Doma a Eurocomm, zdroj: Eurocomm PR