Kateřina Pechová, která byla ještě donedávna Sedláková, je divadelní a filmová herečka a také uznávaná zpěvačka. Do Prahy se přistěhovala za studiem, pak chvíli bydlela v Brně a po úspěšném absolvování studia muzikálového herectví na JAMU se vrátila zpátky do metropole. „Prahu miluju, nejvíc Letnou, hlavně kvůli překrásnému parku Stromovka. Bydlela jsem u ní s manželem šest let. Momentálně žijeme ve Vršovicích,“ říká a dodává, že by se nejraději vrátila zpět na Letnou nebo se přestěhovala do Dejvic či do Karlína.

V Hudebním divadle Karlín momentálně vystupuje v muzikálech Carmen, Čas růží a Sestra v akci. Sympatická kudrnatá blondýnka se opravdu nenudí. Kromě divadla se věnuje i televiznímu herectví. Nejlépe se jí pak vypíná s knížkou v ruce, nebo když si jde zaběhat.

Jediné, co mi opravdu vadí, jsou takové ty segwaye a další různá vozítka, na kterých se turisté projíždějí, a jsou na nich nejen sobě, ale i ostatním velmi nebezpeční.

„Číst mě bavilo už od malička. Dokonce jsem psávala i povídky. Chtěla bych v tom pokračovat. Do knihy se začtu kdekoliv. Nejradši si ale čtu v letenském bistru The Farm nebo si ráda posedím i na Vinohradech v Coffee Corner Bakery.“

1. Jak dlouho bydlíš v Praze a co tě v okolí bydliště nejvíc baví? 

V Praze bydlím sedmým rokem. Šest let jsme bydleli s manželem na Letné, teď jsme rok ve Vršovicích, ale musím říct, že srdci blíž je mi Letná. Už jen kvůli překrásnému parku Stromovka, kam jsme skoro každý den chodili s naším Jack Russellem Žofinkou. A také je tam spousta skvělých bister a kaváren.

2. Máš nějaký oblíbený podnik, bez něhož si nedokážeš Prahu představit? 

Asi nemám jeden nejoblíbenější. Mám ráda víc míst, například The Farm na Letné, Bio Oko, Café Jen nebo Prostě kafe ve Vršovicích.

3. Kde nejraději nakupuješ?

Nejraději mám trhy na náplavce nebo na Jiřáku. Celkově preferuji různé malé obchůdky, do obchodních center jezdíme co nejméně, vždycky mi to tam strašně vysaje energii.

4. Kde si nejlépe odpočineš?

Nejlépe si odpočinu právě ve Stromovce, také miluju Vyšehrad a hřbitov na Vyšehradě. To je taková moje malá libůstka, mám strašně ráda hřbitovy, zejména tyhle staré, kde na člověka dýchne klid a pokoj...

5. Jak nejraději a jak nejčastěji cestuješ po městě?

Nejraději chodím pěšky, ale ne vždycky to je kvůli času možné. Takže nejčastěji jezdím tramvají.

6. Kam chodíš nejradši za kulturou, do kina, do divadla, na koncerty?

Jelikož se v kultuře pohybuju, přiznám se, že nemám moc času chodit do divadla nebo kina jako divák, ale samozřejmě si občas chvilku najdu. Ráda se zajdu podívat na své kolegy, nemám žádné konkrétní oblíbené divadlo, ale z kin mám nejraději ta malá artová, jako je Bio Oko, Světozor nebo kino Mat.

7. Kam bys v Praze vzala své známé z ciziny?

Určitě bych je vzala na Vyšehrad, na ranní trhy na náplavku, na Petřín nebo do Národního muzea.

8. Co ti na městě nejvíc vadí? 

Prahu mám fakt ráda. Je to metropole, takže kdybych řekla, že mi vadí ty davy turistů, bylo by to pochopitelné, ale já na druhou stranu ty turisty chápu. Praha láká spousty lidí právě kvůli její osobitosti a neskutečnému kouzlu. Možná jediné, co mi opravdu vadí, jsou takové ty segwaye a další různá vozítka, na kterých se turisté projíždějí, a jsou na nich nejen sobě, ale i ostatním velmi nebezpeční. Dřív lidé taky chodili pěšky nebo se svezli tramvají, tak by u toho mohli zůstat.

9. Jak si představuješ Prahu v roce 2050?

Doufám, že zůstane stejná...

10. Kdybys mohla na městě hned teď něco změnit, co by to bylo?

Neměnila bych nic. Praha je krásná matička stověžatá, tak spíš budu doufat, že my lidé se nijak nezasadíme o to, aby se změnila, a naopak se postaráme o to, aby si stále zachovala svoje kouzlo.

Související…

#mojepraha a Luděk Staněk: Praha by si zasloužila Praxit
Michaela Šedo

foto: Jan Kvarda, zdroj: Kateřina Pechová (Instagram)