Když se podíváme na statistiky Ministerstva vnitra, zjistíme, že v roce 2017 nejvíce žadatelů o mezinárodní ochranu (tedy o azyl nebo doplňkovou ochranu) v Česku nepocházelo tak úplně ze zemí Afriky jako spíš z Ukrajiny (435 žadatelů), dále z Gruzie a Arménie (129 žadatelů), Ázerbajdžánu (127 žadatelů) a Vietnamu (82 žadatelů). Z takové válkou zmítané Sýrie se o azyl ucházelo pouze 76 lidí, získali ho 3, tedy slovy tři.

Přestože o následujícím víkendu v Praze proběhne už několikátý ročník festivalu RefuFest, jehož název je složen ze slov "refugee" (česky uprchlík) a "fest", předpona "refu" zde má tedy spíš obrazný význam. Během festivalu jde totiž trošku víc o oslavu migrace jako takové. Festival ostatně pořádá komunitní centrum Inbáze, jehož cílem je pomáhat všem migrantům a jejich rodinám v životě v České republice. Snaží se o vytváření bezpečného o otevřeného prostoru ke vzájemnému poznávání a porozumění mezi českými občany a lidmi jiných národností a kultur.

Festival umožňuje návštěvníkům podívat se za hranice stereotypů kolujících ve společnosti a užít si to, co nám různorodost nabízí.

Samotný festival RefuFest si pak dává za cíl vytvářet prostor pro setkání lidí ze všech koutů světa a vyjádřit solidaritu s uprchlíky. Díky hudbě, tanci, divadlu, jídlu a různorodým prožitkům poskytuje návštěvníkům příležitost poznat blíž jiné kultury. Cílem RefuFestu je poukázat na to, že Praha je kosmopolitním centrem, kde spolu žijí lidé různých náboženství, národností a kultur. Festival umožňuje návštěvníkům podívat se za hranice stereotypů kolujících ve společnosti a užít si to, co nám různorodost nabízí. 

RefuFest má ukázat hlavně to, co nás díky lidem z jiných zemí a končin obohacuje


Festival je charakteristický pozitivní atmosférou a pestrým programem. Tento rok je pořádán ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Iniciativou pro Invalidovnu v nedávno znovu otevřené pražské Invalidovně. Probíhat bude celý víkend, tedy  27. a 28. září, právě na Invalidovně a vstup je jako každoročně zdarma. 

Pálí je i klima

Letos festivalu však leží na srdci ještě jedna záležitost, která ovšem s migrací souvisí. Jde o boj proti oteplování a klimatické změně. Tento ročník proto bude věnován stejnou měrou tématům klimatické krize a uprchlictví. Na pátek 27. září organizátoři připravují neveřejný program pro školy a v sobotu 28. září pak proběhnou koncerty, divadlo, filmy, diskuze a workshopy. Mimo jiné to budou koncerty ústeckých Houpacích koní a pražských The Silver Spoons, proběhne vernisáž fotografií Antonia Cossy z jeho měsíčního pobytu v Mozambiku, kde dokumentoval osudy tamních klimatických migrantů, a výstava Jany Plavec „Já, uprchlík“, která zachycuje životy v evropských uprchlických táborech.

Pozor, pozor. V sobotu zaplaví uprchlíci Invalidovnu. A nejen oni

Dále bude možno zhlédnout unikátní autobiografické divadlo Smooth life palestinského loutkoherce Husama Abeda nebo cirkusové představení a fire show, kterou si mezinárodní tým dobrovolníků a lektorů kroužku Cirkusárna připravil speciálně pro RefuFest. Nebude chybět ani stand up vystoupení komičky Adély Elbel, přednáška aktivistické skupiny Extinction Rebellion, což je mezinárodní sociálně-politické hnutí, jehož cílem je prostřednictvím občanské neposlušnosti a nenásilného odporu zabránit rozpadu klimatu, ztrátě biodiverzity a sociálnímu a ekologickému kolapsu.

Dočkáme se také diskuze na téma klimatické krize se zástupci a zástupkyněmi Fridays For Future a o životě dětí v uprchlických táborech s Peterem Pöthem, Jaroslavem Miko a Robinem Kvapilem. A samozřejmě nebude chybět spousta skvělého jídla ze všech koutů světa.

Související…

Pátek patří aktivistům Fridays For Future: Projděte si rejstřík „zelených“ organizací
Luboš Heger

foto: RefuFest, zdroj: RefuFest