Třicátého května vstupuje do českých kin příběh jednovaječných trojčat, která se neměla nikdy navzájem spatřit. Téměř stominutový dokumentární snímek Tři blízcí neznámí vypráví o šokujícím experimentování s lidskými osudy. Film režiséra Tima Wardla se stal ihned po prvním odvysílání v zahraničí v roce 2018 diváckou senzací a porota festivalu v Sundance ho ocenila Zvláštní cenou za storytelling.

Každého jinam

Bobby, Eddy a David přišli na svět v New Yorku na začátku 60. let jako jednovaječná trojčata. Hned po narození byli rozděleni a adoptováni třemi různými rodinami. A dvacet let neměli tušení, že mají navlas stejné sourozence. Po necelých dvaceti letech se souhrou šťastných náhod setkali a jejich neuvěřitelný příběh se stal senzací Ameriky. Kdo a proč je rozdělil? A jak ovlivnilo mnohaleté odloučení jejich životy? 

Trojčata, která o sobě navzájem neměla 20 let ani tušení


V pozadí stály zájmy „vědy“ a v té době realizované Studie dvojčat, o které se režisér filmu Tim Wardl vyjádřil velice shovívavě: „Je podle mě příliš zjednodušující tvrdit, že autoři studie byli zlí lidé, i když chápu, že to tak někdo cítí. Hodně se zajímám o psychologii, a dokonce jsem ji studoval na univerzitě. A zajímám se obzvlášť i o situaci v 50. a 60. letech, kdy se téma dvojčat hodně probíralo a řada tehdejších experimentů byla z pohledu současných standardů eticky velmi sporná.“ 

Co vlastně určuje naše chování, instinkty nebo osud?

Režisér na filmu spolupracoval s novinářem a držitelem Pulitzerovy ceny Lawrencem Wrightem. Když Wright vysvětluje, proč slušní lidé s nejlepšími úmysly občas dělají špatné věci, používá termín „korupce z ušlechtilosti“. I on je přesvědčen, že se tito vědci upřímně snažili posunout lidské vědění ohledně toho, nakolik nás ovlivňuje výchova a nakolik genetika. Jen přitom ztratili ze zřetele lidský rozměr.

Tři bratři už se znovu rozdělit nenechají. Dokonce si spolu otevřeli restauraci


„Já osobně si myslím, že v tom hrálo významnou roli i ego a osobní ambice, ale tím zajímavější ten příběh je. Nemám zájem dělat film o těch dobrých a o těch špatných,“ říká dále režisér. „Chci točit o lidských bytostech a jejich bohaté a znepokojivé komplexnosti. Nechtěli jsme vědce nijak démonizovat, ale protože jsme příběh vyprávěli z pohledu trojčat a jejich rodin, bylo důležité si přiznat, že studie měla na osobní úrovni ničivý dopad. A ty škody jsou patrné dodnes.“

Osudové experimenty

A jak se rozdělená trojice dala dohromady? Nejprve se víceméně díky náhodě, kterou nebudeme prozrazovat, setkali v roce 1980 Robert a Eddy. Jejich příběh prolétl médii. A díky tomu se na scéně objevil i David a z rozdělených dvojčat se stala znovunalezená trojčata. Sourozenci se stali celebritami – prošli desítkami talkshow, objevili se na obálkách časopisů a otevřeli si v New Yorku vlastní restauraci.

Šťastné shledání trojice je ale vlastně pouze začátkem Wardleova snímku. Režisér s pomocí Lawrence Wrighta rozkrývá znepokojivé tajemství o experimentování s lidskými osudy. „V příběhu trojčat jsou prvky, které z něj dělají psychologický thriller, film ve stylu Bourneova ultimáta,“ říká režisér. Jednotlivá odhalení v příběhu přicházejí postupně a divák je konfrontován s několika překvapivými zvraty.

Kde byli rodiče a jak je sakra možné, že někdo něco takového vůbec dopustil?

Jaké to je prožít svůj život v nevědomosti ohledně něčeho tak zásadního, jako je počet jednovaječných sourozenců? Co ovlivňují geny a co výchova? Kdo a proč trojčata rozdělil a jaký vliv má trauma raného oddělení na psychiku jedince? Kde byli rodiče a jak je sakra možné, že někdo něco takového vůbec dopustil? Pro odpovědi na tyto a další otázky si mohou diváci přijít už 30. května na premiéru filmu Tři blízcí neznámí. A vlastně už se s filmem mohou seznámit i dřív. V rámci cyklu Na první pohled mohou vyrazit na předpremiéry, které proběhnou 21. května v kině Aero a 23. května v kině Bio Oko. Po nich bude následovat tematická diskuze s psychologem. A možná bude potřeba.

foto: Film Tři blízcí neznámí, zdroj: Aero Films