Patron Irska, kterým je svatý Patrik, se na jeden den v roce stává celoplanetární celebritou. 17. března, kdy podle legend tento misionář a mnich zemřel, Irové po celém světě slaví svůj státní svátek s veselostí sobě vlastní. A dělají to i v Praze.

K tomuto dni patří zelená barva, a tak v metropolích světa, kde je početná irská populace, se vše obléká do zeleného, pije se zelené pivo, zpívá, bujaře tančí v hospodách i ulicích a vůbec vesele slaví. Prahu nevyjímaje. Svatý Patrik, který v druhé polovině 5. století v Irsku šířil křesťanství, stavěl školy, kostely a křtil zájemce o nové náboženství, i jeho svátek jsou se sympatiemi přijímáni. Jako ostatně spousta keltských tradic. Je to možná trochu móda hlásit se ke keltským kořenům, ale je také pravda, že germánsko-keltský původ lze vystopovat v genech asi třetiny obyvatel Česka, tedy tolika, kolik jich má kořeny slovanské.

Pasáček Irů

Život svatého Patrika je znám jen kuse, většinou se jedná o legendy. A to se ještě v mnohých z nich pravděpodobně spojuje osobnost tohoto světce s osobností biskupa Palladia, jehož papež Celestýn I. poslal k irským pohanům, aby je obrátil na víru.

Průvod sv. Patrika v Mnichově


Svatý Patrik se narodil někde v dnešním anglickém hrabství Cumbria, a když mu bylo šestnáct, zajali ho irští nájezdníci a odvezli jako otroka do Irska. Tam pásl ovce a měl přitom čas přemýšlet nad svým životem. Jednoho dne prý slyšel hlas, že je pro něj připravena loď, která ho vezme domů. Utekl a opravdu – po dlouhém putování se dostal na loď, jejíž kapitán byl ochoten ho vzít do Anglie.

Sv. Patrik ještě před Komenským pochopil, že škola musí být hrou, a například Nejsvětější trojici znázorňoval svým žákům prostřednictvím trojlístku. Ten se také při oslavách Dne svatého Patrika nosí v podobě odznaků

Jeho vnitřní hlas ho přesvědčil, aby se začal věnovat studiu křesťanské věrouky. Pak prý jednou potkal muže přicházejícího z Irska, který nesl nějaké dopisy, a jeden z nich mu podal. Svatý Patrik si přečetl výzvu lidu z lesního masivu Foclut, v níž žádají „svatého služebníka, aby mezi ně přišel“. Tradice říká, že pokřtil tisíce lidí, vysvětil kněze a z dcer králů (v tehdejším Irsku byla přehršel království) učinil mnišky a z jejich synů mnichy. Zřejmě ještě dříve než Komenský pochopil, že škola musí být hrou, a například Nejsvětější trojici znázorňoval svým žákům prostřednictvím trojlístku. Ten se také při oslavách Dne svatého Patrika nosí v podobě odznaků na klopě kabátů, jiní si ho malují na tváře a jeho svěží zeleň celé veselí provází.

Oslava sv. Patrika v Dublinu


Irové si svého Patrika oblíbili již za jeho života; dokonce natolik, že kvůli dohadům, kdo bude mít tu čest ho pohřbít, vypukla málem v tehdejším Irsku občanská válka a jen rozvodněná řeka, která zabránila jedné skupině ostatky světce unést na své pozemky a byla považována za projev Božího hněvu, tomu předešla.

Patrikova tour

Zelené trojlístky určitě uvidíme v neděli i v Praze a na dalších místech Česka. Bude k tomu patřit i černé pivo Guinness – někdy se také kvůli tomu říká svátku zelenočerný – s irskou lyrou na láhvi či plechovce. Mimochodem, protože lyra je zároveň státním znakem Irska, musí být na pivu zrcadlově obráceně. Pochopitelně také whiskey Jameson (pozor, vyslovuje se to džejmeson i s tím „e“), která vždy má pro tuto příležitost zvláštní etiketu s příběhem.

Související…

Jak oslavit MDŽ v časech všudypřítomného hnutí Me Too
Ivan Verner

Právě Jameson pořádá o víkendu v Praze asi nejvíc akcí. Tour svatého Patrika začíná už v sobotu v 10 hodin na náplavce. Pak se přesune třeba do tržnice v pražských Holešovicích. V neděli pak proběhne tradiční průvod centrem města, během nějž si můžete dát rychlokurz irštiny nebo si poslechnout čtení irské literatury. K tomu všemu bude samozřejmě znít irská hudba.

 

foto: Profimedia, Shutterstock, zdroj: Svatý Patrik tour