Japonské zahrady využívají dekorační kameny na zahradu pro klikatící se cestičky vedoucí váš pohled a chůzi. Doprovází vás po celém prostoru. Postupně se vám objevují esteticky tvarované purpurově zbarvené javory, různé druhy borovic, kamenné pagody a svítilny. Dekorační kameny to vše obklopují. Zvuky, které doprovázejí chůzi po drtích nebo oblázcích z okrasných kamenů, pomáhají zklidnit mysl.

Japonský styl v našich podmínkách

I v našich podmínkách můžete mít japonskou zahradu s jejími tradičními prvky. Poslouží vám k tomu i dekorační kameny do zahrad, ze kterých si vytvoříte chodníčky nebo bezúdržbové plochy v okolí stromů, keřů a travin.

zdroj: Pixabay


Do zastíněných prostor jsou také ideální okrasné kameny, které vám zjednoduší udržování míst, kde se většině rostlin nedaří. Můžete je použít i jako podklad pro květináče s bambusem či bonsajemi.

Kameny hlavním prvkem zenových zahrad

Dekorační kameny hrají prim v této specifické a čistě kamenné instalaci. Klasická forma se poprvé objevila v zen-buddhistických chrámech v japonském Kjótu. Představuje stylizovanou krajinu s okrasnými kameny různých velikostí a s mechy obklopenými jemnými kamennými drtěmi. Ale hlavním účelem je meditace při pravidelné úpravě ploch s jemnou frakcí dekoračních kamenů pomocí různě velikých hrábí.

Pravidla pro dekorační kameny v zenové zahradě

Dominantní dekorační kámen větší velikosti musí stát, nikdy nesmí ležet. Patří to mezi základní pravidla. Kamenné solitéry symbolizují odolnost, sílu a nezávislost. Dekorační kamenné drtě se často uhrabávají a připomínají moře.

zdroj: Freepik


Ostrohranné fragmenty okolo 4 mm jsou vhodnější než písek. Ten se formuje podle kapek deště, čímž ztrácí pohledový efekt vln na moři.

Miniatura s dekoračními kameny

I když jste bez pozemku a bydlíte v nájemním bytě, můžete si pořídit zenovou zahradu s dekoračními kameny. Když si zakoupíte jediný pytel okrasných kamenů, můžete si vytvořit svou oázu meditace v ploché keramické misce. Vyberete si drcené dekorační kameny libovolného odstínu a můžete si každodenně maličkými hráběmi upravovat své malé soukromé kamenné moře. A přitom vyčistíte svou mysl.

Kde si pořídit dekorační kameny?

Potřebujete nakoupit dostatečné množství dekoračních kamenů? E-shop Stonex.cz má v nabídce dekorační kameny, které jsou uložené v pytlích o váze 25 kg. Prodej probíhá po paletách o různé váze, které vám doručí až k vašemu domu. Doprava je po celé České republice zdarma.

Související…

Tajemný Yule: Oslavte svátek světla, původní pohanské Vánoce
Milada Kadeřábková

foto: Freepik, Pixabay, Shutterstock, zdroj: Stonex