Developer je vlastně firma, která staví domy. Městský developer pak komerčním developerům stanovuje pravidla, za kterých je možno v Praze domy (a nejen je) stavět. „Investoři budou mít jasnější pravidla a město dostane, co potřebuje,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje, v němž oddělení městského developera vzniká.

Co vlastně znamená zřízení pozice městského developera pro občany?

Celý proces výstavby bude pro developery, město i jeho občany daleko přehlednější. Dnes je situace taková, že pokud chce město jakkoli využít pozemek ve svém vlastnictví, prodá ho investorovi s tím, že existují nějaká pravidla, podle kterých se dané území může využít, jde třeba o územní plán, stavební předpisy a podobně. A tahle pravidla musí developer dodržet. Město však ztrácí kontrolu nad tím, co přesně v dané lokalitě vznikne, zda půjde o veřejný prostor či jaké bude využití budov atp.

Čísla, která máme na IPR k dispozici, ukazují, že situace s byty v Praze je vážná. Jedním z nástrojů, který může situaci výrazně pomoci, je právě zřízení instituce městského developera. 

Městský developer by měl tedy nově zajistit to, že si určí, co má v daném území vzniknout, a připraví ho pro následnou výstavbu například několika bytových domů, školy, kanceláří a navrhne strukturu veřejných prostranství. Jednotlivé domy pak už budou stavět soukromí investoři. Podobně vznikaly v minulosti například i Vinohrady nebo Dejvice.

Co by měl městský developer řešit a co od něj čekáte?

Očekáváme, že bude zejména koordinovat jednotlivé aktéry rozvoje ve městě. V první fázi tento developer nestaví, ale připravuje vybraná území ve vlastnictví města na budoucí výstavbu.

Ondřej Boháč (36)

Povoláním je geograf. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, poté působil v občanském sdružení Oživení. V letech 2006 až 2010 pracoval jako koordinátor GIS dat v Útvaru rozvoje hl. m. Prahy. Od roku 2011 by poradcem prvního náměstka primátora a o dva roky později se stal ředitelem odboru kancelář primátora. Od roku 2015 působil jako zástupce ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, v prosinci 2016 se stal jeho ředitelem.

V oddělení zatím počítáme s tříčlenným týmem, pokud se fungování týmu osvědčí, dojde k jeho rozšíření.

Jak vlastně myšlenka na zřízení tohoto oddělení vznikla?

Čísla, která máme na IPR k dispozici, ukazují, že situace s byty v Praze je vážná. A jedním z nástrojů, který může situaci výrazně pomoci, je podle nás právě zřízení instituce městského developera. Inspirací je pro nás například Mnichov, který má podobné rysy jako naše hlavní město. V Mnichově však začali v roce 1918, takže tam jsou o něco dál...

Návrh musí projít ještě schvalováním v koalici. Máte již toto předjednáno?

Pracujeme na tom.

Související…

Ondřej Boháč: Co říká muž, který má pod palcem rozvoj Prahy
Zdeněk Strnad

zdroj: IPR