Ať už je vaším cílem přepravit svou holku od ní k sobě domů, kluka z hospody k němu domů nebo jen chcete dostat sami sebe co nejrychleji a nejbezpečněji z místa A do místa B za co nejnižší náklady, v Praze máte na výběr. Když vám ujede poslední metro, jednoduše sáhnete po telefonu a objednáte si taxi a necháte se (ji nebo jeho) svézt.

Jenže s kým jet? A za kolik? Odpovědi na tyto otázky hledalo na přelomu března a dubna letošního roku Spotřebitelské fórum. Výzkumníci srovnali šest služeb, jež umožňují individuální dopravní přepravu po Praze. Mezi testovanými byly jak dopravní platformy, tak taxislužby.

Nejvýhodněji vychází Uber POP a Bolt (Taxify), v době noční špičky pak služba Nejlevnější taxi, ale počkáte si, v průměru o 10 minut víc. 

Test se zaměřil na šest služeb v souběžně probíhajících jízdách, které umožňují srovnání při totožné dopravní situaci a poptávce. Srovnávaly se služby na stejné trase ve stejný čas. Jeden moment, stejné výchozí i cílové místo. U všech služeb se pak porovnávala rychlost přistavení vozidla, rychlost dojezdu, přesnost dopředu avizovaných odhadů ceny, chování řidiče, stav vozu, návratnost zapomenutých věcí a vystavení účtenky.

Šest srovnávaných

Za aplikace, jež umějí zprostředkovat přepravu, se testování účastnily Liftago, Bolt (Taxify) a Uber POP. Za taxislužby pak AAA Taxi Praha, Profi Taxi a Nejlevnější taxi. Testovalo se ve dne i v noci, na zvolených testovacích trasách byla polovina jízd realizována přes den, druhá půlka po odjezdu posledního metra v 00:30, kdy jde poptávka po přepravních službách nahoru. Aby se prověřila pohotovost řidičů v reálném pražském provozu, vedly zvolené trasy přes rozkopané ulice, kde bylo nutné volit objížďky.

Výhodou využívání online platforem je automatické zaslání elektronické účtenky, zatímco v klasickém taxíku je většinou potřeba si účtenku aktivně vyžádat.

Z testování vyplynulo, že v Praze lze nejpříznivějších cen přes den dosáhnout se službami Bolt (Taxify) a Uber POP. V době noční špičky však tyhle služby z hlediska výhodnosti cen zaostaly a předběhlo je Nejlevnější taxi. Jen doba čekání zde byla výrazně delší než u dvou předchozích platforem, v průměru o deset minut. Rychlosti dojezdu vévodil Uber POP následovaný Boltem (Taxify) a AAA Taxi, které vyhrálo přes den, ale v noci se pak propadlo až na třetí místo.

Nižší ceny se pak taky dá kromě zvolení správné služby ve správnou denní či noční dobu dosáhnout rovněž nejrůznějšími slevovými akcemi a PROMO kódy. U taxislužeb přes dispečink jde například o hesla „levné AAA“ u AAA Taxi Praha nebo „bonus“ či „facebook“ u Profi Taxi. U platforem pak lze využívat například slevy za registraci.

Nemocnice? Těsně vedle

Služby Bolt (Taxify) a Liftago se však prokázaly zásadním nedostatkem. To když na první denní jízdě Bolt (Taxify) a Liftago dovezly testující pasažéry na jiné než požadované místo. Což vzhledem k tomu, že šlo o odvoz do nemocnice, nebylo úplně na místě. Místo požadované Thomayerovy nemocnice skončili pasažéři v nedalekém Institutu klinické a experimentální medicíny. To může být pro uživatele Prahy neznalé docela průšvih.

Ze šesti testovaných služeb se kvůli zapomenutým věcem v autě neozvaly pouze Liftago a Nejlevnější taxi. Všichni ostatní prošli.

Kromě toho byly bez výhrad k chování řidiče a kvalitě vozu na testovacích jízdách pouze Uber POP a Bolt (Taxify). Ostatní služby měly buď hůře uklizené vozidlo, nebo řidiče častujícího pasažéry nevhodnými poznámkami.

Test ztracených věcí

Další zkouška přepravních služeb pak spočívala v testu návratnosti zapomenutých věcí. Testující pasažéři v autě záměrně zapomněli nájemní smlouvu s telefonním kontaktem a klíčky od bytu. Což se může docela snadno přihodit komukoli z nás, protože pokud někdo v dnešní době sežene v Praze byt, pak si to žádá náležitou oslavu. A po ní hrozí, že člověk vystoupí a smlouva i s klíčem od bytu pojede dál. Ze šesti testovaných služeb se kvůli zapomenutým věcem neozvaly pouze Liftago a Nejlevnější taxi. Všichni ostatní prošli.

Přetrvávající konkurence klasických taxislužeb a nových platforem je příznivá pro spotřebitele a přinesla dlouhodobě udržitelné snížení ceny.

Výzkumníci testovali i přesnost odhadu předpokládané ceny. Minimální odchylky v řádu jednotek korun nabízely Bolt a Uber POP, ostatní testované taxislužby se pak liší v odhadech o desítky korun. Výhodou využívání online platforem je pak automatické zaslání elektronické účtenky, zatímco v klasickém taxíku je většinou potřeba si vytisknutí účtenky aktivně vyžádat.

Taxikáři, Uber!

Když studii srovnáme s výsledky podobného výzkumu z předchozího roku, dojdeme k závěru, že inovace skutečně mění zajeté pořádky. Přetrvávající konkurence klasických taxislužeb a nových platforem je příznivá pro spotřebitele a přinesla dlouhodobě udržitelné snížení ceny.

Související…

Jak se řeší doprava ve Washingtonu? Pomáhají i data Uberu
Jan Müller

Moderní technologie jako GPS měření trasy jízdy, elektronická fakturace, online nabídka služeb a hodnocení řidičů uživateli se tak jeví jako funkční způsob, jak zaručit vysoký standard kvality a dobré ceny z pohledu spotřebitele.

foto: Shutterstock, zdroj: Spotřebitelské fórum