Šestiminutový film o budoucnosti rozšířené reality s názvem Hyper reality má skoro 1,5 milionu zhlédnutí a ukazuje, jak může být naše realita barevná, když ji rozšíříme o pár dalších virtuálních vrstev. Filmoví tvůrci tak realitu směle rozšiřují, až zrak přechází, a i přes dystopické vyznění se už dávno nejedná o snímek z žánru sci-fi. S rozšířenou realitou (Augmented Reality, dále jen AR) přímo v našich městech jsme v minulosti přišli do styku při lovení pokémonů ve hře Pokémon GO. Už dávno s ní pracují také psí ouška a kočičí čumáčky na Snapchatu a Instagramu. A za chvíli se stanou nepozorovatelné vrstvy reality součástí našich každodenních životů v chytrých městech. Zatím to vypadá pozitivně. Pomůžou nám s navigací, komunikací a edukací.

Také nakupování s rozšířenou realitou bude jiná. Je dost možné, že vás u něj potká i nějaká ta reklama


Dnešní chytrá města přetékají daty a jeden ze způsobů, jak tuto surovou vytěženou hmotu přetavit v něco užitečného, nabízí právě rozšířená realita. Ta může být jednou z cest k transformaci tradičního města v město s přidanou hodnotou pro jeho obyvatele. Nabízí totiž možnosti zviditelnění skrytých dat a informací v reálném prostoru a čase nebo na velice realistických modelech měst.

To si pak budeme moci okamžitě "vygooglit" jakoukoli budovu, sochu, ale i šaty, které má na sobě kolemjdoucí slečna.

AR funguje buď tak, že se vrstva s dalšími digitálními informacemi promítne do reálného prostoru, nebo za pomoci foťáku přidává další počítačově vytvořenou vrstvu do prostředí naší skutečné reality, aby nám o ní poskytla doplňující údaje a umožnila nám s ní lépe interagovat. Žádné složité googlení, hledání v mapách nebo cestovatelských průvodcích. Stačí chytrý mobil s funkčním foťákem a nainstalovaná AR aplikace. Co nás tedy ve spojitosti s rozšířenou realitou ve městech v blízké budoucnosti čeká?

Chytřejší mapy 

Pokud se chceme dostat pěšky z místa A do místa B a nevíme kudy, pak zahledění do displeje pozorujeme modrou tečku, jež se přibližuje k červenému praporku, a přicházíme o cenný kontakt s realitou. Používáním mapy s realitou rozšířenou o něj nepřijdeme.

Beta verze takovéto aplikace s názvem AR City je už teď dostupná pro 300 měst všude po světě. Kromě navigace by měla plná verze aplikace v budoucnu poskytovat také informace o aktuálním dění, lokálních restauracích, hotelech a o mnohém dalším. Její tvůrci, AR studio Blippar, však na konci roku propustili všechny své zaměstnance a následně ukončili provoz, takže kdo ví, jak to s touto velice nadějně vypadající aplikací vlastně nakonec bude.

Surfování rozšířenou realitou

Na podobném principu, jako funguje internetový vyhledávač Google, bude v budoucnu fungovat vyhledávač reálných objektů nejen v prostředí chytrých měst. I přesto, že získávání informací o budovách, místech a lidech v našem bezprostředním okolí je diametrálně odlišné od toho něco naťukat do vyhledávače, toto "indexování reálného světa"  bude pravděpodobně brzy běžnou záležitostí.

Překladač s implementovanou rozšířenou realitou vám přeloží jakýkoli text, jen co na něj zamíříte hledáček fotoaparátu svého chytrého telefonu.

Tento nový druh vyhledávače nám pak umožní surfování rozšířenou realitou. V tomto případě však nebude stačit pouhé naťukání klíčového slova, bude potřeba naší větší fyzické interakce, používání gest a pohybů. To si pak budeme moci okamžitě "vygooglit" jakoukoli budovu, sochu, ale třeba i šaty, které má na sobě kolemjdoucí slečna.

Sobě blíž

Z rozšířené reality se taky může velice snadno stát nová sociální platforma, kde spolu mohou obyvatelé navzájem komunikovat. Chat ve veřejném prostoru. Letenská parta offline, i když ne tak docela. Sdílení informací a zanechávání komentářů a hodnocení u fyzických objektů, restaurací, ale i událostí. Něco jako AR Foursquare. 

Bez jazykových bariér

Aplikaci Google překladače s rozšířenou realitou v Praze ocení hlavně Japonci. Aplikace je chytrá dost, takže města už sama o sobě tak chytrá být nemusí. A to, že je vše od venkovních nápisů po menu v restauracích napsáno pouze v místním jazyce, už nebude nikoho znepokojovat.

Překladač s implementovanou rozšířenou realitou vám přeloží jakýkoli text, jen co na něj zamíříte hledáček fotoaparátu svého chytrého telefonu.

Virtuální infocentra

Aplikace Culture Clic zpřístupňuje vrstvu rozšířené reality, jež obsahuje informace o významných kulturních památkách a jejich lokacích. Opět stačí namířit hledáček svého fotoaparátu na danou budovu a přímo na obrazovce se vám objeví všechny užitečné informace. Aplikace je zatím k dispozici pouze ve Francii.

Simulace městských změn

Simulace a modely měst vytvořené za pomocí rozšířené reality pravděpodobně do budoucna ušetří městům a vládě pěkné peníze. Nabídnou totiž komplexní a "živý" pohled na infrastrukturu a městské plánování.

CityScope, 3D model Andorry spojený s rozšířenou realitou, vizualizuje enormní objemy dat na zmenšeném modelu. Lidé pak na něm mohou testovat různé scénáře plánovaných změn a urbanistických úprav. Kolik parků je reálné vybudovat, aby to nenarušilo rovnovážný chod města? Jak naložit s dopravní situací a množstvím osobních či sdílených aut (s ohledem na ovzduší a dopravní situaci)?

Model pomůže vhodně zvolit výšku nových budov a vypočítat optimální kombinaci obytných a komerčních nemovitostí. Dopady veškerých těchto simulovaných změn na provoz, ovzduší a další jsou pak aktualizovány s ohledem na život ve městě v reálném čase.

Související…

Pět jednoduchých způsobů, jak udělat z Prahy chytré město
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: City Lab